Film

Skribent

Mats Karlsson

4 juli 2018 | 21:00

"The Man Who Killed Don Quixote" är på väg ut på biograferna

Regissören Terry Gilliam meddelar att filmen är på väg att släppas i Holland och Belgien.
Problemen med Terry Gilliams "The Man Who Killed Don Quixote" har avlöst varandra, men nu verkar det gå åt rätt håll. I en intervju med THR meddelar regissören Terry Gilliam att filmen är på väg att släppas på biograferna.
 
- Filmen är på väg att släppas brett i Holland och Belgium. Jag tror att Cannes satte saker i rullning. Paolo (Branco, producenten som Gilliam har bråkat med) gick för långt. Nu ser det som att saker går ät rätt håll, även om han skrämde iväg en hel del folk, säger Terry Gilliam till THR.
 
De ivägskrämda personerna som Gilliam åsyftar är Amazon, som lämnade ett avtal som skulle innebära att filmen skulle visas på de amerikanska biograferna 90 dagar innan streamingpremiären. Gilliam passar även på att förtydliga vad franska domstolens utslag innebär:
 
- Domstolen i Paris dömde inte riktigt till hans (Branco) fördel. De förändrade inte det första utslaget om teknaliteten. Media säger att jag har förlorat mina rättigheter, men det är inte sant. Jag är regissören och det är producenterna (Branco exkluderad) som har rättigheterna, till exempel äger Jeremy Thomas manusrättigheterna.
 
I slutet av juni klargjorde en annan av filmens producenter Mariela Busuievsky att precis som Gilliam säger, har Branco överdrivit sin seger. Eftersom inte enda filmruta blev inspelad under Brancos och Gilliams kontrakt, har den forne producenten (Branco) inte några rättigheter till den färdiga filmen, som fortfarande tillhör det nuvarande produktionsbolaget som sig bör.
 
Trots de goda nyheterna från Gilliam ovan, står "The Man Who Killed Don Quixote" fortfarande utan svensk distribution, men förhoppningen att det kommer att förändras inom en snar framtid.
| 4 juli 2018 21:00 |