Film

Skribent

Mats Karlsson

16 juni 2018 | 20:00

Terry Gilliam har förlorat rättigheterna till "Don Quixote"

Den franska domstolen ger filmens rättigheter till producenten Paulo Branco, samma person som ville stoppa Cannes-visningen.
Det har varit en lång och problemfylld resa för filmmakaren Terry Gilliam och hans "The Man Who Killed Don Quixote". Producenten Paulo Branco som försökte stoppa filmen från Cannes har nu tilldelats rättigheterna för filmen.
 
Det franska domslutet som förkunnades strax innan festivalen gav festivalen klartecken att visa filmen, men rättighetsfrågan beslutade domstolen om först igår, som blev till Brancos fördel.
 
Det innebär att Terry Giilliam fråntas alla rättigheter för "The Man Who Killed Don Quixote", en film han har jobbat med i flera decennier. Alla pågående förhandlingar för distribution i USA och i andra länder har nu stoppats.
 
- Det här domslutet betyder att rättigheterna tillhör Alfama (Brancos produktionsbolag). All exploatering av filmen till dags dato har varit helt illegalt och utan Alfamas tillåtelse. Vi kommer att kräva skadestånd från alla som har varit inblandade i den illegala produktionen och från de som har exploaterat filmen. Vi kommer att hålla alla ansvariga, säger Paulo Branco till Screen Daily.
 
Uppdatering 23 juni: Enligt en annan filmens producenter, Mariela Busuievsky har Branco överdrivit sin seger. Eftersom inte enda filmruta blev inspelad under Brancos och Gilliams kontrakt, har den forne producenten (Branco) inte några rättigheter till den färdiga filmen, som fortfarande tillhör det nuvarande produktionsbolaget som sig bör. Däremot har Branco rätt till ekonomisk ersättning. Fortsättning på denna dispyt lär följa.
 
Vad detta innebär specifikt för Sverige är svårt att svara på i dagsläget. Branco har nu rätten att omförhandla alla avtal som har placerats i hans ägo och vad producentens bioplaner är får tiden utvisa.
| 16 juni 2018 20:00 |