krönika

Skribent

Jonna Vanhatalo

28 juni 2022 | 14:30

Dokumentärfilmen alla måste se i sommar

Dokumentärfilmen ”The Janes” är sommarens viktigaste film. Den flög något under radarn när den kom på HBO Max tidigare i juni, men finns nu att se för alla er som missat den.
Filmen av Tia Lessin och Emma Pildes handlar om en amerikansk kvinnorättsorganisation, en undergroundgrupp med abortaktivister, som i början av 70-talet hjälpte kvinnor, som oönskat blivit gravida. Dokumentären är ett måste, inte minst med tanke på temata tyvärr nyfunna aktualitet på grund av den nyligen upphävda domen Roe vs. Wade. Ett upphävande som tyvärr återigen kommer begränsa kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.
 
"The Janes" presenterar ömsint upp de modiga kvinnorna som kallade sig Jane, och som var verksamma i framförallt Chicago-området. Abort var vid den här tiden förbjuden i stora delar av landet, och preventivmedel fanns i princip bara tillgängligt för gifta kvinnor. Detta medförde att många andra kvinnor bokstavligen riskerade sina liv för att genom olika olagliga metoder avbryta sitt icke önskvärda tillstånd. 
 
Dokumentären riktar ljuset på det livsviktiga faktumet att abort måste ses som en mänsklig rättighet. Att kvinnor måste ges bestämmanderätt över sina egna kroppar och att de måste ha rätt att välja vad som sker med dem. Motsatsen hör inte hemma i ett civiliserat samhälle och är både farligt och bakåtsträvande. Att abort inte är en självklarhet i stora delar av världen, det vet vi, men att rättigheten har inskränkts även på obehagligt nära håll och nu lär inskränkas ytterligare, bäddar för en mardrömslik situation för ett oändligt stort antal kvinnor i kommande generationer.
 
I filmen ”The Janes” får vi möta flera av de tappra och starka kvinnorna som ingick i nätverket. Dessa kvinnor är hjältinnor och medmänniskor, som trotsade lagen för att hjälpa andra kvinnor med illegala aborter, fast på ett säkert sätt. Deras hjälp var rent livsavgörande för väldigt många, i en tid då kvinnors kroppar var tagna som gisslan av samhällets beslutsfattande män. Behovet av Janes upphörde efter 1973, när domslutet i rättsfallet Roe mot Wade gjorde gällande att fri abort skulle ingå i den konstitutionellt skyddade "rätten till privatliv". Detta innebar att kvinnor i hela landet äntligen fick rätt att bestämma över sina kroppar själva.
 
Nu, 49 år senare, har alltså samma dom rivits, vilket oundvikligen kommer leda till att Janes åter kommer behöva kavla upp ärmarna och hjälpa behövande kvinnor att vägra ett ofrivilligt föräldraskap.
 
"The Janes" är en informativ, men också underhållande film. Kvinnorna får själva berätta om deras kamp för sina medsystrar och historierna är både fascinerande, otroligt berörande och ibland rätt dråpliga. Dokumentären är väldigt välgjord, och handlar om en svunnen tid och behov som hör till historien. Ett behov som tyvärr verkar bli aktuellt igen, då abortförbud aldrig har minskat antalet aborter, utan bara ökat antalet illegala och farliga aborter. Det här är en helt nödvändig film att se för exakt alla.
 
 
Nedan följer några filmtips, som alla påminner om vikten att värna kvinnors valmöjligheter.
 
”Omständigheter” (2021)
Detta är ett berörande franskt drama av Audrey Diwan, som handlar om ungdomlig nyfikenhet och hur en oväntad graviditet hotar en ung tjejs hela framtid, om hon inte lyckas göra något åt sin sits.
 
”Vera Drake” (2004)
Mike Leighs starka film om Vera, som hjälper unga kvinnor i 1950-talets London att avbryta oönskade graviditeter. Hon och andra med henne fängslas som följd för att de hjälper kvinnor ta kontrollen över sina liv.
 
”4 månader, 3 veckor och 2 dagar” (2007)
Filmen belyser på ett direkt och mycket handfast sätt vad det faktiskt innebär för en kvinna att inte ha tillgång till en laglig och säker abort. Otroligt stark och viktig film av rumänske Cristian Mungiu.
 
”Never Rarely Sometimes Always” (2020)
Även när abort är lagligt kan det vara ett smått helvete att genomgå en. Som om inte traumat är jobbigt nog i sig, tvingas unga tjejer igenom ett gatlopp av byråkrati för sin rätt att bestämma över sina egna kroppar. Mycket fin och berörande film av Eliza Hittman.
 
”Unpregnant” (2020)
En amerikansk tonårstjej får oväntad hjälp av en gammal kompis att åka till en grannstat för en hemlig abort. Underhållande, tankeväckande och annorlunda roadmovie av Rachel Lee Goldenberg.
| 28 juni 2022 14:30 |