Film

Skribent

Pascal Andersson

4 juli 2014 | 16:30

Dokumentär visar verklighetens "Apornas planet"

På en flod djupt inne i Västafrikanska Liberias djungler finns en liten ö vars enda invånare är ett större antal väldigt speciella apor, med ett mörkt förflutet.
En klan bestående av över 60 schimpanser styr på ön och majoriteten av stammen har en sak gemensamt, de har varit en del av ”Vilab Medical Research Program”. Ett forskningsprojekt där ett hundratal schimpanser blev utsatta för medicinska tester i laboratorier under många år. 

Syftet med projektet var att smitta apor med farliga sjukdomar såsom hepatit för att på så sätt lära sig mer om sjukdomen och ta fram vaccin och botemedel mot dessa. 

Efter projektets avslutande släpptes en stor grupp av dessa schimpanser ut på öar i floddeltat utanför Monrovia, Liberias huvudstad. Tanken var att de smittade aporna skulle interagera med "naiva" vilda apor och smittans vidarespridning till dessa skulle följas upp. 

Forskningen avbröts på grund av två långa och blodiga inbördeskrig i Liberia. De apor som överlevt sedan dess har klarat sig själva på ön och anpassat sig till ett liv i det vilda, många av dem är dock fortfarande smittobärare av olika sjukdomar. De är fast på ön och kan inte ta sig någonstans, schimpanser är livrädda för vatten. 

Följ med webbmagasinet MOTHERBOARD när de besöker ön för att utforska livet och historien bakom verklighetens ”Planet of the apes”.


| 4 juli 2014 16:30 |