Film

Skribent

MovieZine

15 januari 2018 | 14:20

Dokumentär om Rikard Wolff inviger Tempo

Tio svenska långfilmsdokumentärer är nominerade vid årets Tempo Documentary Festival.
Festivalen invigs med ”Rikard”, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq-rörelsen. Svensk premiär blir det också för ”Cinema Pameer”, vars handling kretsar runt en biograf i Kabul och samtidigt ger en inblick i det vardagliga livet för den afghanska befolkningen.

Bland de nominerade dokumentärerna finns även ”That Summer”, vars titel hänvisar till sommaren 1972. Genom unikt återfunnet material berättas historien om den excentriska moder-dotter-duon ”Little Edie” och ”Big Edie” i deras förfallna hem i East Hampton. Materialet är inspelat åren innan premiären av ”Grey Gardens” (1975) och var början på en film av Peter Beard och Jackie Onassis yngre syster Lee Radziwill som aldrig blev till.
 
Kärlek är ett tema som genomsyrar många av de nominerade filmerna. I ”Leva. Älska” möter vi några av de äldre på Regnbågen seniorboende, Sveriges första boende för hbtq-personer. I ”Lida” skildras livet för en äldre kvinna ur den svenskspråkiga minoriteten i Ukraina som inleder en romans med en rysk man.
 
De nominerade filmerna i Tempo Documentary Award 2018 är:

"Cinema Pameer" av Martin von Krogh
"En bra vecka för demokratin" av Cecilia Björk
"Leva. Älska" av Mette Aakerholm Gardell
"Lida" av Anna Eborn
"Lyubov – kärlek på ryska" av Staffan Julén
"Rikard" av Julia Stanislawska
"Silvana – Väck mig när ni vaknat" av Mika Gustafson/Olivia Kastebring/Christina Tsiobanelis
"Stronger than a Bullet" av Maryam Ebrahimi
"That Summer" av Göran Hugo Olsson
"The Deminer" av Hogir Hirori
 
Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars. Hela festivalprogrammet släpps den 7 februari.
| 15 januari 2018 14:20 |