Serie

Skribent

Anders Eklöf

15 oktober 2021 | 14:00

Disney+ satsar på exklusiva japanska animeserier

Disney är redan härskare över den västerländska animationsbranschen, men ger sig nu även in på den östasiatiska med flera japanska animeserier under produktion.
Disney+ har snabbt blivit den största konkurrenten till den sedan långt etablerade streamingjätten Netflix med mängder av egenproducerade filmer och tv-serier i Star Wars, Marvel och Disney-universumen. 
 
Nu ger Disney+ sig in på nya jaktmarker, då de planerar att satsa på att producera japanska animeserier, vilket enligt sajten Deadline är en del av streamingtjänstens Asien-satsning. 
 
 
De första serierna som kommer är en adaption av det populära mobilspelet "Twisted Wonderland", en ny tolkning av "Black Rock Shooter Dawn Fall", "Yojohan Time Machine Blues" och "Summer Time Rendering". 
 
– Disney kombinerar företagets globala resurser med de bästa skaparna från Asien och Stillahavsområdet för att utveckla och producera originella berättelser för Disney+. Vi tror att det är rätt tid för oss att fördjupa vårt samarbete med regionens bästa kreatörer för att leverera oöverträffat berättande till en global publik, säger Disney Asia Pacific-chefen Luke Kang i ett uttalande. 
 
 
 
Här kommer beskrivningar av de fyra kommande animeserierna: 
 
• "Black Rock Shooter Dawn Fall": En reboot av "Black★Rock Shooter", den populär svarthåriga tjejen med ett brinnande blått öga och en kraftfull kanon med globala fans som utvecklats till musik, actionfigurer, tv-spel och animation.
 
• "Summer Time Rendering": En japansk animation baserad på en av de bäst säljande mangaserierna med över 130 miljoner sidvisningar på den japanska manga-appen Shonen Jump. Handlar om den unga mannen Shinpei som återvänder till sin hemstad efter att ha fått höra att sin barndomsvän Ushio har gått bort. Något märkligt lurar dock i skuggorna på ön Hitogashima. 
 
• "Yojohan Time Machine Blues": En ny animerad tv-serie som är en uppföljare på "The Tatami Galaxy" från 2010 av Tomihiko Morimi och studion Science Saru.
 
• "Twisted Wonderland": En animeserie baserad på mobilspelet med samma namn av Disney och Aniplex, som handlar om en person som blir kallad till en annan värld och hamnar på magiskolan Night Ravens College. På skolan går animekaraktärer baserade på skurkar från olika Disney-filmer. 
 
Det finns i dagsläget inga premiärdatum för serierna. Disney har tidigare gett sig in på anime, i form av "Star Wars: Visions" där kända animationsstudior från Japan fått tolka "Stjärnornas krig". 
 
Vad tycker du om satsningen? Tittar du på anime? 
| 15 oktober 2021 14:00 |