Skribent

Fredrik Adolvsson

19 mars 2024 | 09:30

Disney har tjänat mer än 250 miljarder på Marvel och Star Wars

Inte konstigt att den stora starka studion ville pumpa ur sig en massa filmer och tv-serier.
I en presentation som släpptes i förra veckan visade Disney hur mycket de har tjänat på sina stora investeringar, berättar The Wrap.
 
Det var 2009 som Disney köpte Marvel för 4 miljarder dollar (nästan 42 miljarder svenska kronor i dagens värde) och tre år senare slog de till på Lucasfilm, vilket förstås inkluderade Star Wars, för ungefär samma summa.
 
I presentationen går företaget igenom hur mycket de fått tillbaka för investeringarna i olika franchiser. För filmer och tv-serier i "Star Wars"-sagan fick de tillbaka 2.9 gånger pengarna, för "Avengers" och relaterade investeringar är siffran 3,3 gånger pengarna, och för projekten under "Frost" är det hela 9,9.
 
För Marvel och Star Wars innebär alltså det här att Disney har tjänat mer än 25 miljarder dollar (eller 250 miljarder svenska kronor) på investeringar värda 8 miljarder dollar.
 
Det är inga inga dåliga summor, och hjälper till att förklara varför vi under period fick så mycket film och tv-serier placerade i respektive universum.
 
Som vanligt styrde pengarna mer än kreativiteten, vilket även är sant när Disney skär ner antal filmer och tv-serier de gör under Marvel och Star Wars, men förhoppningsvis blir effekten i slutändan positiv även ur en kreativ aspekt.
 

Läs också: Disney har dödat flera filmer i hemlighet

| 19 mars 2024 09:30 |