Film

Skribent

Philip Norén

19 januari 2015 | 15:00

Svensk skådisexport fick specialskriven roll i "Dracula Untold"

Hur gick det till när Dilan Gwyn från svenska ungdomsfilmen "Shoo Bre" knep roller i FOX-serien "Da Vinci's Demons" och  blockbustern "Dracula Untold"?
Fjolåret var ett bra år för den svenska, något okända, exportstjärna Dilan Gwyn. Många kanske inte ens kände till att vi hade ett svensk namn med i reebooten om en av filmhistoriens mest klassiska skurkar. Jag talar om "Dracula Untold" från 2013.

I filmen spelar Dilan Gwyn en guvernant (en slags privatlärare för undervisning och uppfostran) till den rumänske fursten Vlad Tepes – Dracula.

Hur gick det till när du fick rollen i ”Dracula Untold”?

- Det var ett ganska ovanligt händelseförlopp faktiskt. Det fanns bara en kvinnlig karaktär i det ursprungliga manuset vilken var Mirena, Vlads fru. Jag provfilmade för den och var väldigt nära att få den men efter mycket om och men valde de en annan skådespelerska, Sarah Gadon. Men de sa att de absolut ville ha med mig i filmen på något sätt. Så de skrev in en roll speciellt för mig. Det är verkligen inte en vanlig företeelse så jag hade svårt att tro på det först.

Dilan berättar att en av producenterna till filmen hade varit helt lyrisk efter hennes provfilmning. “I just have to have her in my movie!" hade han sagt efter att han första gången sett Dilan agera. Det kan ju inte vara varje dag man får höra någonting sådant från en producent i Hollywood. 

Kan du beskriva hur det kändes att få en roll skriven till sig själv?

- Det kändes otroligt bra såklart. Det händer inte varje dag och speciellt inte för en sådan stor produktion. Det kändes på gränsen till surrealistiskt.

Inspelningen ägde rum i Belfast på Irland och den präglades av regn och dimma, en miljö som är perfekt för den sortens historier. Dilan berättar att hon verkligen gillade Belfast och människorna där, men under inspelningarna var det nästan oöverskådligt mycket människor på plats.

Hur var det att medverka i en så stor produktion?

- Det är som ett stort maskineri allting. Det finns nog många som jag aldrig träffade trots att jag jobbade 3 månader på samma produktion som dem. I slutändan får man bara hitta lugnet i stormen och fokusera sig på scenen.

Förutom ”Dracula Untold” spelade Dilan också i en annan stor produktion under fjolåret. Nämligen FOX-serien ”Da Vinci’s Demons” med manus av David S. Goyer där hon medverkade i tre avsnitt under 2014. 

Nu närmast är Dilan lite förtegen med kommande projekt. Hon nämner att hon har en roll i en finsk novellfilm som heter "K7" och i kanadensiska ”Là où Atilla Passe” med premiär i Kanada och Turkiet. Hon nämner också ett väldigt spännande projekt som hon har på gång, men det får hon inte prata om ännu tyvärr…
| 19 januari 2015 15:00 |