Serie

Skribent

Anders Eklöf

26 mars 2021 | 16:15

Vem är Flag-Smasher i "The Falcon and the Winter Soldier"?

Vem är egentligen Flag-Smasher som vi får möta mer i det andra avsnittet av Marvel-serien? Varning för spoilers!
I det senaste avsnittet av "The Falcon and the Winter Soldier" på Disney+ får vi stifta bekantskap med den klassiska skurken Flag-Smasher, som dock har tolkats ganska annorlunda från i serietidningarna. 

 

Här är karaktären en ung kvinna vid namn Karli Morgenthau som leder terrororganisationen The Flag-Smashers, som likt supersoldaten Captain America har övermänskliga fysiska krafter. 
 

Vem är han i serietidningarna? 

 
Flag-Smasher dök för första gången upp i serierutorna i det 312:e numret av Captain America från 1985, där han som namnet avslöjar är en schweizisk antipatriotisk terrorist vid namn Karl Morgenthau. Hans mål är att mänskligheten ska avskaffa begreppet länder och nationalism, som han tycker får folk att känna sig överlägsna andra nationer. 
 
 
Flag-Smasher har inga superkrafter, men är en skicklig närstridskämpe tränad i kampsporten shotakan karate-do. När han inte slåss med knytnävarna använder han sig gärna av högteknologiska vapen. Förutom det är han flytande i engelska, franska, tyska, ryska, italienska, japanska och esperanto. 
 
Skurken ligger bakom organisationen ULTIMATUM, som står för "The Underground Liberated Totally Integrated Mobile Army to Unite Mankind", där han är ledare. 
 
B1e0fca882d02a5e408decd835ad91ea captain america vol 1 312
 

Vem är Flag-Smasher i tv-serien? 

 
I "The Falcon and the Winter Soldier" är karaktären som sagt tolkad på ett lite annat sätt, där hon är en ung kvinna med namnet Karli Morgenthau. Det är dock inte första gången som Marvel byter kön på på sina karaktärer på film, som The Ancient One i "Doctor Strange" eller skurken Ghost i "Ant-Man and the Wasp". 
 
Här leder hon terroristorganisationen The Flag Smashers", som tycker att världen var bättre under tiden som hälften av befolkningen var raderad av Thanos efter "Avengers: Infinity War" och vill ha en värld utan gränser. 
 
Flag-Smasher spelas av den 22 år gamla Erin Kellyman, som tidigare spelat roller som Enfys Nest i "Solo: A Star Wars Story" och Éponine i BBC:s adaption av boken "Les Misérables".
 
72d585e7048a68adaa455382be22a6bc flagsmasher mcu
 
När vi möter henne i tv-serien tror först Bucky att hon är kidnappad av The Flag Smashers, men blir ganska snabbt övertygad om motsatsen när hon slår honom extremt hårt i magen.
 
Likt Captain America, Red Skull och Bucky verkar hon och de andra medlemmarna av organisationen ha fått tag i serumet som kan göra dig till en superstark supersoldat. Hur pass ond hon och hennes handlingar egentligen är får vi se, då seriens skapare Malcolm Spellman har sagt till sajten CinemaBlend att de ville göra "en serie som är relevant och rotad i nutid".
 
– Vi ville ha skurkar som tror att de är hjältar som kan argumentera för allmänheten att de inte är galna, så att även hjältarna kan tänka "jag vet inte om de är galna". Det finns mer än en antagonist i serien och dessa skurkar är väldigt mycket från vår tid, precis som hjältarna. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 
I slutet av det senaste avsnittet får vi veta att Falcon och Bucky tänker träffa Zemo från "Captain America: Civil War", som de tror kan ligga bakom den nya terroristorganisationen.
 
Om det är han som styr allt bakom skuggorna eller inte får vi helt enkelt se i kommande avsnitt, men personligen hoppas jag att Erin Kellyman får fortsätta briljera i rollen som Flag-Smasher lite till. 
 
Vad tycker du om "The Falcon and the Winter Soldier" så här långt? 
| 26 mars 2021 16:15 |