Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 juni 2022 | 10:00

Det finns en 4 timmar lång version av "Elvis", enligt Baz Luhrmann

Regissören fick klippa bort en hel del godbitar för att kapa speltiden inför biopremiären.
Nästa vecka är det dags för biopubliken att möta Elvis Presley på bioduken. Austin Butler iklär sig rollen som den legendariske rockstjärnan i Baz Luhrmanns svängiga film som rusar igenom en både imponerande och dramatisk karriär.
 
Filmen är strax över 2,5 timme lång, men det är ingenting mot originalversionen innan regissören blev tvungen att sätta saxen i materialet och klippa bort sina darlings. Luhrmann (känd för "The Great Gatsby" och "Moulin Rouge!") berättar i en intervju att det finns en 4-timmarsversion av "Elvis" med en hel del scener som kanske aldrig får se dagens ljus:
 
- Jag har en fyratimmarsversion, men man måste ju få ner det till 2.30... Jag hade gärna velat dyka in i en del andra saker, det finns ju så mycket inspelad. Exempelvis relationen med bandet, det fick jag kapa, och det är intressant hur Colonel (Elvis manager spelad av Tom Hanks) gör sig av med dem, säger han till Radio Times.
 
Bland de bortklippta scenerna finns också hans första flickvän Dixie, och ett omskrivet möte med president Richard Nixon.
 
- Elvis började göra helt galna saker, som att åka och träffa Nixon. Det fanns med länge, men till slut kan man inte få med allting, och jag fokuserade istället på karaktärens resa.
 
 
I vår "Elvis"-recension från Cannes filmfestival uppmärksammade jag att filmen, visserligen lååång, också rör sig fram i ett fartfyllt tempo, som en rockshow. Samtidigt är det sällan som karaktärerna hinner andas ut och några djupare eller mer meningsfulla scener finns det inte utrymme för. Kanske är en 4-timmars Director's Cut en bättre version av Elvis Presleys saga? Jag ser fram emot att se den, om vi någonsin får den chansen.
| 21 juni 2022 10:00 |