Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 maj 2018 | 21:30

Det chockartade slutet i veckans "Fear the Walking Dead" var perfekt

Jag har sagt det förut och nu säger jag det igen; spinoffserien "Fear the Walking Dead" är verkligen avsevärt bättre än originalserien. Spoilervarning!
Frank Dillanes, inledningsvis drogberoende och opålitlige karaktär, Nick var den som introducerade oss tittare för "Fear the Walking Dead". Det var han som först stötte på de köttätande monster vi nu vet tillhör zombieapokalypsen, och har spridit smittan över hela världen i AMC:s zombieuniversum. Nu har Nick, precis som så många andra innan, mött sin skapare i veckans avsnitt av "Fear".
 
Personligen gillade jag inte den första säsongen av "Fear" alls. Under den tredje, och nu även fjärde, säsongen har min kärlek för serien däremot vuxit sig allt starkare för varje avsnitt. Särskilt jämfört med de tre senaste säsongerna av originalserien ("The Walking Dead"), som alla lämnat mig mestadels (men inte alltid) frustrerad och besviken över de beslut som seriens showrunner fattat kring handlingen.
 
Vi började med familjen Clark, bonusfamiljen Manawa, butiksfamiljen Salazar och båtägaren Victor Strand (totalt tio återkommande karaktärer). Nu återstår bara Madison (vad vi vet), Alicia och Victor - resten har på olika sett fått sätta livet till, ofta precis som Nick, under chockartade former i avsnitt mitt under pågående säsong. För en gång skull har vi en serie som klarar av att ha ihjäl stora karaktärer, på värdiga men samtidigt oväntade sätt.
 
 
"Fear the Walking Deads" nya showrunners, Andrew Chambliss och Ian Goldberg, berättade under en intervju med THR om vad som låg bakom det chockartade slutet i säsongens tredje avsnitt.
 
- Det kommer faktiskt från den tredje säsongen, redan innan Ian och jag kom ombord. Frank Dillane hade frågat producenterna och AMC om han kunde få lämna serien, eftersom han ville följa upp andra karriärmöjligheter. En av de första sakerna vi fick i uppdrag att lösa, när vi fick ansvaret för den fjärde säsongen, var att hitta ett sätt att ge Nick ett värdigt avsked. Han har varit en del av serien sedan den första dagen, så det var väldigt viktigt för oss, och för Frank, att hans död blev emotionell och kunde påverka och genomsyra handlingen därefter.
 
 
Enligt mig lyckades de verkligen få till ett emotionellt slut för Nick, med Morgan (efter deras korta tid tillsammans) och Victor märkbart rörda medan Alicia samt Luciana blev helt förkrossade. En oerhört stark scen, som på ett perfekt sätt övergick i den tidigare tidslinjen med honom liggandes på ett fält med blommor.
 
Nu lär vi visserligen få se lite mer av Nick i den tidigare tidslinjen, som kommer att förklara varför han i slutändan valde att mörda Vulture-ledaren... men inte kan väl "Fear" ha vågat ha ihjäl Madison mellan de båda tidslinjerna? Det skulle ju om inte annat kunna förklara varför Nick inte kunde tygla sig. Vi får förhoppningsvis svar på detta inom kort!
 

Läs också: Jenna Elfman: "Jag hade lite förutfattade meningar om zombie-genren"

 
Vad tyckte ni om veckans avsnitt av "Fear the Walking Dead" - är jag ensam i min uppskattning här? Kommentera gärna nedan!
| 1 maj 2018 21:30 |