Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

15 april 2018 | 17:00

Jenna Elfman: "Jag hade lite förutfattade meningar om zombie-genren"

MovieZine har snackat med Jenna Elfman, den goa och glada Golden Globe-vinnaren, som inom kort jagar zombies med kniv i nya "Fear the Walking Dead".
Jenna Elfman har en särskild plats i mitt tv-hjärta. "Dharma & Greg" var nämligen den första tv-serie jag bingetittade på tillsammans med min fru, under den där tiden i början av ett förhållande när allt får en särskilt nostalgisk mening - nu 11 år senare har Dharma och Gregs olikheter refererats till otaliga gånger i mitt eget liv.
 
Elfman slog igenom med rollen som den frispråkiga och yoga-andandes Dharma redan 1997. En roll som resulterade i tre Emmynomineringar och en Golden Globe-vinst, plus två ytterligare Golden Globe-nomineringar. Under de drygt 15 åren som har gått sedan "Dharma & Greg" lades ned har hon fått huvudrollen i en rad liknande tv-serier, som alla lagts ned efter en säsong eller högst två - och sällan (om ens alls) letat sig hit till Sverige.
 
Kim Dickens som Madison och Jenna Elfman som Naomi i "Fear the Walking Dead".
 
För många är hon därför fortfarande i allra högsta grad synonym med sin roll från slutet av 90-talet. Hon berättar däremot för mig att även fast hon är glad över att ha fått arbeta mycket under åren så är hon redo för en ny fas i karriären - och jag kan personligen inte vara mer glad över att ha fått tjuvkika på hennes prestation i "Fear the Walking Dead".
 
Problemet med hennes andra roller, under de senaste 15 åren, har enligt mig framförallt varit att de alla påminnt om Dharma - men inte varit Dharma. Den trötta, slitna men ändå alltid med "glimten i ögat"-karaktären Naomi, som hon spelar i den fjärde säsongen av "Fear the Walking Dead", är något helt annat.
 
 
Följde du "The Walking Dead" och "Fear the Walking Dead" innan du själv blev en del av AMC:s zombieuniversum?
 
- Nej, faktiskt inte. Men sedan jag fick rollen har jag sett allt - ur båda serierna. Jag hann inte se riktigt allt innan jag började arbeta med den fjärde säsongen av "Fear the Walking Dead", utan arbetade med den samtidigt som jag slaviskt såg ikapp allt vid sidan av inspelningarna. Nu har jag hunnit bli ett riktigt stort fan av hela det här zombieuniversumet som AMC har byggt upp - och är så glad över att själv få vara en liten del av det. 
 
- När det kommer till "Fear" specifikt så gillar jag verkligen vad de har gjort med den här nya säsongen. En nytändning med nya showrunners, exekutiva producenter, en ny filmfotograf och ett gäng nya skådespelare - samtidigt som allt fortfarande ligger under samma "Walking Dead"-paraply som vanligt. Kreativt tycker jag verkligen att de har satt ihop säsongen på ett briljant sätt. De olika karaktärerna påverkar varandra på spännande och utvecklande sätt. Jag ser verkligen fram emot att få visa upp den första halvan av säsongen under de kommande veckorna. 
 
Av vad jag har sett ur de två första avsnitten från den nya säsongen så bådar det minst sagt gott. Nu när du själv har sett ikapp båda serierna, har du hittat några andra zombieserier eller filmer som du också gillar?
 
- Nej, eftersom innan jag själv blev en del av det här "zombieuniversumet", hade jag lite förutfattade meningar kring zombiegenren i stort. Och nu när jag har fallit såhär hårt för "Walking Dead"-universumet vill jag hålla mig till det - det kan omöjligt bli bättre! (skratt)
 
 
Kan du berätta lite mer om Naomi, din nya karaktär i "Fear the Walking Dead"?
 
- Jag gillar hur komplicerad hon är. Hon har ett ganska traumatiskt förflutet, som har format henne och gjort att hon inledningsvis har svårt att umgås med andra människor. När det väl blir känt vad det är som har hänt henne, tvivlar jag inte på att man kommer att förstå varför hon är lite tillbakadragen och försiktig.
 
Du nämnde att du gillade hur seriens showrunners har format den nya säsongen. Vad tycker du om valet att göra Morgan Jones (Lennie James) till "Walking Dead"-universumets första crossover-karaktär?
 
- Om vi tittar på Morgans resa. Han är en bra människa i grunden, som hjälpte Rick redan i pilotavsnittet av "The Walking Dead". Han förlorade sin fru, men klarade inte av att "döda" henne när hon blev en zombie... vilket slutade med att hon tog hans son från honom. Han förlorade sin son för att han inte klarade av att göra vad han borde ha gjort mot sin fru. Vilket gjorde att han sakta men säkert började att förlora förståndet... tills han träffade Eastman [i avsnittet "Here's Not Here"] som lyckades ge honom lite inre frid igen.
 
Lennie James som Morgan, tillsammans med Garret Dillahunt som John och Maggie Grace som Althea i "Fear the Walking Dead".
 
- Efter det har han varit med i nästan varje avsnitt av "The Walking Dead" och fått utveckla sin karaktär oerhört mycket, till en punkt när det blir rimligt för honom att ge sig av - med tanke på hans historia. Jag tycker verkligen att Morgan är den perfekta crossover-karaktären, hans erfarenheter kommer definitivt att komma till användning i "Fear the Walking Dead".
 
Eftersom det här trots allt är en zombieserie som är känd för att döda sina huvudkaraktärer utan någon förvarning. När det väl blir din tur, vilket förhoppningsvis dröjer några säsonger, hur skulle din drömdödsscen se ut?
 
- Haha, jag vet exakt hur den skulle se ut och vill verkligen berätta! Jag tänker däremot inte avslöja det nu, för det kan mycket väl vara så att någon karaktär råkar ut för just den perfekta "dödsscenen" under säsongens gång. Jag vill därför inte avslöja något i förväg, utan låta er uppleva det själva - du får ställa samma fråga till mig när säsongen är slut sen!
 
Large 4e19c0d6795d7d5efaa8cfb4aaac1914 jenna elfman naomi
 
Oj, vad spännande - det ska jag definitivt göra! Du är sedan tidigare mest känd för dina roller i olika komediserier - framförallt "Dharma & Greg". Efter att ha gjort den här mer dramatiska och krävande rollen under en "Fear the Walking Dead"-säsong, har du fått blodad tand och hoppas få göra fler dramatiska roller framöver?
 
- Jag känner att som en kvinna och mamma har jag hunnit leva många olika liv. Jag har varit med min make i 27 år. Det jag gillar med drama är att man tillåts stanna längre i sina roller och utvecklas på ett annat sätt, så jag vill verkligen göra fler dramaroller. Men sedan är jag väldigt bekväm med och gillar mer komiska roller också - i en perfekt värld får jag göra mer av båda framöver.
 
Du har givetvis fortsatt arbeta hårt sedan "Dharma & Greg" lades ned för drygt 15 år sedan, med huvudroller i ett gäng olika komediserier. Men när det har kommit till att komma förbi den där första säsongen och förlängas med en andra, har du inte haft lika tur. Hur har det påverkat dig som skådespelerska? Är man bara glad över att få fortsätta arbeta - eller blir det väldigt jobbigt i längden när ens serier forsätter att läggas ned?
 
- Väldigt bra fråga. Industrin har förändrats väldigt mycket sedan "Dharma & Greg", särskilt under de senaste tio åren med först författarstrejken och nu med streamingtjänsternas intåg på marknaden. Jag har såklart uppskattat att ha haft ett jobb att gå till under hela den här tiden.  Men det är alltid jobbigt när något man jobbat hårt med inte lyckas nå ut som man vill. Under det här senaste året har jag personligen ändrat några saker och kastat ett större nät, som slutligen ledde till att jag fick den här rollen i "Fear the Walking Dead". 
 
Jenna Elfman och Thomas Gibson i "Dharma & Greg".
 
Som ett fan förstår du säkert varför jag måste fråga min sista fråga. I en tid när en tv-serie som "Roseanne" kan komma tillbaka efter 20 års tid - och lyckas locka 25 miljoner tittare under sin första vecka. Finns det något hopp om en fortsättning för "Dharma & Greg"?
 
- Haha, jag vet inte. Ingen har hört av sig till mig med något nytt manus eller liknande. Om någon gjorde det framöver, och det verkade som en bra idé - med rätt folk bakom den. Förutsatt att jag inte var uppbunden till något annat projekt - vem vet vad som kan hända!
 
Hoppet lever! Fram tills en möjlig "Dharma & Greg"-revival kan gå av stapeln får vi i alla fall se Jenna köra in knivar, och andra vassa föremål, i en massa zombiehjärnor. Vilket inte är helt fel det heller.
 
 
Premiäravsnittet av den fjärde säsongen av "Fear the Walking Dead" släpps imorgon, hos HBO Nordic.
 
Kommer du att följa den fjärde säsongen av "Fear the Walking Dead"? Är du sugen på en "Dharma & Greg"-revival? Kommentera gärna nedan!
| 15 april 2018 17:00 |