Film

Skribent

Patrik Linderholm

27 september 2010 | 11:39

Denna vecka på Cinemateket v.39

En av de största regissörerna genom tiderna inleder denna vecka och nu har du en ypperlig chans att se "Fönstret åt gården" från Hitchcock på en stor duk. Här är MovieZines Cinematekettips!

Veckan inleds med en av Alfred Hitchcock största klassiker - "Fönstret åt gården" från 1954. I huvudrollen ser vi James Stewart som den gipsade fotografen L.B. Jeffries som sitter och betraktar grannskapet i innergården från sitt fönster. Han börjar misstänka att en av grannarna har mördat sin fru och nu försöker göra av med kroppen. Tillsammans med en vacker Grace Kelly börjar han snoka i vad som hänt. Har Hitchcock inte gjort det tidigare så gör han det minsann här, d.v.s. bygger upp en otrolig spänning på ett så litet spelrum.

På torsdagen är det dags för höstens första "Actors Studio", ett samtal som kommer att ske mellan den nytillsatte samtalsledaren Johanna Koljonen och en av de mest framgångsrika danska regissörerna - Susanne Bier. I klassisk James Lipton-anda kommer de två att bjuda på ett intressant samtal om såväl Biers karriär som film i allmänhet. I samband med samtalet sker också en förhandsvisning av Biers nya "Hämnden" med bl.a. Mikael Persbrandt.

Oktobervisningarna inleds också på fredag, och helgen tillägnas den amerikanske dramatikern Tennesse Williams, ett samarbete som sker mellan Cinemateket, Dramaten och Sveriges Radio. Cinemateket står för visningarna av de filmer som baserats på Williams verk. De filmer som visas är: "Katt på hett plåttak" med Paul Newman och Elizabeth Taylor, Elia Kazan's "Linje lusta" med Marlon Brando, Sidney Lumet's "Mannen i ormskinnsjackan" (även den med Brando) samt "Plötsligt i somras" med Elizabeth Taylor och Katherine Hepburn. Läs mer om filmerna på Cinematekets hemsida.

På söndagen sker även startskottet för Cinematekets nya satsning; Unga Cinemateket. Läs mer om det här. Den första filmen som de yngre kommer att kunna ta del av är Buster Keatons klassiker "Kanonfotografen" om en porträttfotograf som blir blixtförälskad i en tjej och försöker få jobb som filmare, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. Visningen ackompanjeras som vanligt av levande pianomusik, men får denna gång även sällskap av diverse slagverk. Ett underbart sätt att få de yngre intresserade av klassisk filmhistoria och det geni som är Buster Keaton.

| 27 september 2010 11:39 |