Film

Skribent

Patrik Linderholm

20 september 2010 | 15:52

Denna vecka på Cinemateket (v.38)!

Legenden Dennis Hopper gick som bekant bort i våras och Cinemateket har valt att hylla honom genom att visa några av hans mest ikoniska roller. Här är MovieZines Cinematekettips för denna vecka!

På måndag visas Wim Wenders "Den amerikanske vännen" från 1977 där Hopper spelar den psykopatiska Tom Ripley i en historia om en dödssjuk rammakare (spelad av en underbar Bruno Ganz) som erbjuds ett beställningsmord för att ha pengar att lämna efter till sin familj. En tät och välskildrad dramathriller som innehåller en av de mest spännande skuggningarna sedan Gene Hackmans eskapader i "The French Connection".

Den andra Hopper-filmen innehåller en av hans mest kontroversiella och minnesvärda roller, nämligen som den sadistiska och lustgasinhalerande Frank Booth i Davis Lynch's "Blue Velvet". Som alltid med Lynch så är det en smått bisarr och skruvad historia, där Kyle Maclachlan hittar avklippt öra, börjar snoka i vad som har hänt och dras in i en rad bisarra händelser. En intressant skruvad historia, som kanske mest är ihågkommen för Hoppers utsökta, och flippade, skådespel.

Denna vecka visas också den sista Buster Keaton-filmen för månaden – "Krut, kulor och kärlek", ett rafflande äventyr med halsbrytande vattenfallsstunts och skenande ånglok. Som vanligt ackompanjeras visningen av levande pianomusik och jag rekommenderar återigen alla att ta del av dessa filmiska mästerverk.

Denna vecka fokuserar Cinemateket också på film från Shanghai. Bl.a. visas "Sjöjungfrun i Shanghai", om en ung man som blir anklagad för mordet på en gangsterdotter han var barnvakt åt och sedan möter en kvinna, som jobbar som sjöjungfru i ett akvarium på en restaurang, som påminner om flickan. I veckan visas även den nya dokumentären "I Wish I Knew", som premiärvisades i Cannes tidigare i år, som skildrar en rad livsöden i Shanghai, och även kinesiska filmhistorien.

För er som missade Vincent Gallos kannibalsex i "Trouble Every Day" eller Stockholmsnostalgin i "Barnens Ö", som var med i förra veckans tips, så visas de även denna vecka.

För de som inte är bekanta med Cinemateket följer här lite info:

Cinemateket, som har sin aktivitet på Filmhuset vid Gärdet i Stockholm, är en filmklubb anordnad av Svenska Filminstitutet på uppdrag av regeringen. Syftet är att tillgängliggöra filmer som inte visas på den ordinarie repertoaren, såsom äldre och utländska filmer. Man gör helt enkelt filmhistorien levande för allmänheten. Programmet är väldigt brett och riktar sig därför både till inbitna filmentusiaster och till dem som kanske inte är så bekanta med filmhistorien. Det går alltså att beskåda allt ifrån Hitchcock-klassiker till ungersk politik från 60-talet.

Cinemateket har också förhandsvisningar för sina medlemmar, specialvisningar som t.ex. stumfilmer ackompanjerade av livemusik samt intressanta intervjuer, föreläsningar och diskussioner. Nytt för i år är också ”Actors Studio” där man bjuder in speciella personer från filmvärlden för att ta del i intressanta samtal, inspirerad av den legendariska ”Inside the Actors Studio” med James Lipton. Tidigare gäster har varit Catherine Deneuve och Hoyte van Hoytema, och denna månad är den danske regissören Susanne Bier gäst.

För att ta del av det unika filmutbudet på Cinemateket gäller det att man är medlem. Det enklaste att göra, speciellt om man bara vill prova på, är att skaffa ett vanligt medlemskort, vilket är gratis att skaffa. Filmvisningarna kostar därefter 65 kr, förutom specialvisningarna som kan variera i pris. Sedan finns också Årskortet, där man betalar 180 kr per år respektive 45 kr i biljettpris, och VIP-kortet som kostar 750 kr för ett halvår och ger fri entré på alla visningar.

Läs mer om Cinemateket på deras hemsida!

| 20 september 2010 15:52 |