Film

Skribent

Jakob Åsell

11 december 2020 | 21:00

Denis Villeneuve kritiserar Warner Bros streamingplaner

Regissören kallar det kontroversiella beslutet för "ett desperat försök att fånga publikens uppmärksamhet"
Missnöjet bland Hollywoods mest profilerade filmskapareväxer efter "bomben" som Warner Bros släppte häromdagen. Den anrika filmstudion planerar att släppa alla sina biofilmer under 2021 även på streaming. Det innebär att stora och efterlängtade titlar som "Dune" och "Matrix 4" blir tillgängliga på amerikanska HBO Max samma dag som de går upp på bio världen över.
 
Beslutet ses av många som en dolkstöt i ryggen på den redan hårt prövade biografbranschen, och ett svek mot såväl filmskapare som biopublik. Chistopher Nolan, som har ett långtgående samarbete med studion bakom sig, har klivit fram som en hård kritiker mot streamingplanerna:
 
– Några av våra största filmskapare och viktigaste filmstjärnor gick och la sig i tron om att de jobbade för världens bästa studio, och när de vaknade insåg de att de jobbade för den sämsta streamingtjänsten, sa han i en intervju.
 
43a1589e3272ff2928436ccb9e5e876f ska cc 88rmavbild 202020 12 11 20kl. 2020.41.05
 
Nu ansluter även kollegan, och en av huvudpersonerna i dramat, "Dune"-regissören Denis Villeneuve, till den kritiska skaran. I en artikel i Variety anklagar han Warner Medias ägarbolag AT&T för att ha kapat en av filmhistoriens mest respekterade och viktiga filmstudios.
  
Villeneuve skriver:
 
– Det finns absolut ingen kärlek för filmkulturen, eller för publiken här. Allt handlar om ekonomisk överlevnad för en telekom-mammut som dras med en astronomisk skuld på över 150 miljarder dollar. Strömningstjänster är positiva och mäktiga tillägg till film- och tv-seriernas ekosystem, men jag vill att publiken ska förstå att dessa tjänster inte på egen hand kan upprätthålla filmindustrin så som vi kände den innan pandemin. Streaming kan producera bra innehåll, men inte filmer av "Dunes" omfattning och skala."
 
Vidare skriver regissören att "Dune" tveklöst är den bästa filmen han gjort och att han, tillsammans med kollegor, har dedikerat flera år av sina liv åt att göra den till en unik bioupplevelse, att filmens ljud och bild är skräddarsydda just för den stora duken.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Filmskaparen Judd Apatow 
 
Kritikstormen kring Warner Bros beslut tycks helt klart tillta. I ett Variety-panelsamtal menade filmskaparen Judd Apatow nyligen att filmbolagets överraskande pandemi-anpassade strategi innebar "ett hav att förändring för filmindustrin":
 
– Det är lite chockerande att en studio kan flytta alla sina kommande filmer utan att ringa till någon av de inblandade. Det är den sortens respektlöshet som man hör talas om från nöjesbranschens långa historia. Men att sen faktiskt göra det mot varje enskild person som du arbetar med är verkligen skakande.
 

 Läs även: Christopher Nolan kritiserar Warner Bros streamingplaner

| 11 december 2020 21:00 |