Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 december 2020 | 09:11

Christopher Nolan kritiserar Warner Bros streamingplaner

Missnöjet i Hollywood växer.
Warner Bros planerar att släppa alla sina biofilmer under 2021 även på streaming. Det innebär att stora titlar som "Dune" och "Matrix 4" blir tillgängliga på amerikanska HBO Max samma dag som de går upp på bio världen över.

Nyheten skakade om filmvärlden förra veckan och har skapat en livlig debatt. Vad innebär det för biografernas framtid, i en post-COVID-värld då de behöver blockbusters och publik?

Inom branschen växer missnöjet och en av de högst aktade regissörerna som uttrycker sig kritiskt är Christopher Nolan:

- Några av våra största filmskapare och viktigaste filmstjärnor gick och la sig i tron om att de jobbade för världens bästa studio, och när de vaknade insåg de att de jobbade för den sämsta streamingtjänsten.
 
 

"Väldigt kontroversiellt"

 
Nolan har ett långt och nära samarbete med Warner Bros, och har alltid också värnat om bioupplevelsen. Han övertygade dem bland annat att släppa "Tenet" på bio i slutet av sommaren, trots en pågående pandemi. Han menar att studion har blåst såväl sina medfinansiärer som filmskaparna, som inte blivit meddelade om planerna för 2021, skriver Deadline.

- Det är väldigt kontroversiellt. Det här är väldigt, väldigt stökigt. Så ska man inte behandla sina stjärnor och alla som jobbar med de här projekten, säger han i en intervju.

- Jag tror att alla studios vet att bioupplevelsen kommer att återvända. Men just nu är det många i vår industri som använder pandemin som en ursäkt för att skaffa sig snabba fördelar. Och det är olyckligt. Och osunt för filmindustrin.
 
 

Legendary Pictures kan stämma Warner Bros

 
Produktionsbolaget Legendary, som står bakom "Dune" och "Godzilla vs. Kong", överväger en stämning mot Warner Bros. Enligt Variety blev de inte heller informerade om studions avsikter att skicka båda filmerna till egna streamingtjänsten HBO Max.

Legendary hade själv försökt att sälja "Godzilla vs Kong" till Netflix men affären stoppades av Warner Bros.

Även regissören Denis Villeneuve sägs vara frustrerad, då han hade hoppats på en exklusiv biopremiär för "Dune". Sci-fi-filmen skulle haft premiär nu i december men blev framflyttad med ett år på grund av coronapandemin.

Totalt 17 filmer omfattas av Warner Bros kontroversiella streamingstrategi, något som man hävdar är en tillfällig lösning som bara gäller under 2021.
| 8 december 2020 09:11 |