Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

7 september 2023 | 15:00

Den otäckaste skräckscenen som någonsin gjorts, enligt regissören till "The Nun II"

Varken demoner eller skrämmande barn biter på Michael Chaves. Istället är det David Fincher som skräms bäst.
“The Nun II” har snart premiär och regissören Michael Chaves är fullt upptagen med att promota filmen.
 
I en intervju med nöjesreportern Jake Hamilton diskuterar dom uppföljaren till “The Nun” som utvidgar “The Conjuring”-världen ytterligare. Filmens foto kom på tal; oavsett om det är gotiskt såsom “Crimson Peak” eller skuggrikt som “Nosferatu” kommer man inte bort från att skräckfilmer genom åren bjudit på en hel del ögongodis.
 
Överraskande nog är Chaves favorit-scen inte från en övernaturlig eller demonfylld rulle, utan från en film med en simpel, mänsklig seriemördare - nämligen “Seven” med Morgan Freeman och Brad Pitt.
 
Vid det här laget är nog de flesta bekanta med filmens slut (om inte, spoiler-varning!). Brad Pitts karaktär skjuter seriemördaren John Doe (Kevin Spacey) eftersom han tror att hans gravida frus huvud ligger i en låda som levererats till honom. Det är den sista och sjunde synden, vrede, som kompletterar Does sju dödliga synder. Chaves sa:
 
- “Seven” var något jag såg som barn som påverkade mig stort. En stor del av filmen visar lemlästade kroppar, och de mest groteska ögonblicken var så vackert ljussatta och filmade, men också med motbjudande make-up-effekter. Jag tycker det är något väldigt tilltalande med det, för du väljer att titta på filmen, du vill inte bara stirra ner på dina knän. Det groteska och skrämmande behöver vara där men de behöver också se vackert ut. Du måste locka in publiken, det är något väldigt kraftfullt med det.
 
 
Men vilken scen är det som står ut mest? Det är inte det som är i lådan, utan ett av offren.
 
- Frosseri, alla scener med frosseri var så effektiva, och i bårhuset. Det är så groteskt men också vackert. Det är den här fantastiska balansen. Det är så lätt för publiken att backa ur och säga att det är för intensivt eller för blodigt, och att dom tycker att filmskaparna inte respekterar dom och försöker bestraffa dom. Det är alltid balansen det handlar om, och att lyckas locka in publiken.
 
Se skräckscenen här:
 
 
Hur mycket balanserad skräck “The Nun II” bjuder på lär vi få reda på den 8 september när filmen haft premiär. Chaves ligger också bakom den lättglömda dussinskräckisen “The Curse of La Llorona”, men tog ett kliv framåt med “The Conjuring: The Devil Made Me Do It” (dock sämst i triogin). Fortsätter trenden lär “The Nun II” vara betydligt bättre än sin föregångare, och kanske en skräckfilm värd att se mer än en gång.
 
Vilken skräckfilmsscen är din favorit?
| 7 september 2023 15:00 |