Film

Skribent

Alexander Dunerfors

8 december 2015 | 17:00

"Den gode dinosaurien" är Pixars första flopp

Det kan hända även den bäste. Efter femton animerade succéer på raken verkar det som att Pixar Animation Studios kan få sin första flopp.
Det är ”Den gode dinosaurien” som trilskas och inte riktigt går hem hos biopubliken. Efter den amerikanska biopremiären under Thanksgiving har publiksiffrorna dalat, och intäkterna världen över ligger hittills på 131 miljoner dollar. Experter som Variety har talat med är inte imponerade.

- Den beter sig inte som en typisk Pixarfilm. De kommer behöva vänta tills filmen släpps på hemmamarknaden innan de får igen sina pengar, säger en analytiker till tidningen.

”Den gode dinosaurien” ska fortfarande släppas i flera länder inklusive Sverige (här är premiären 6 januari). 

Men runt 500 miljoner dollar i biointäkter världen över behövs för att filmen ska gå runt ekonomiskt. Man tror nu att ”Den gode dinosaurien” har tur om den når 400 miljoner - inte fy skam vanligtvis, men illa för en film som kostade 200 miljoner dollar att producera och nästan lika mycket att marknadsföra. 

Jämförelsevis har sommarens Pixar-film ”Insidan ut” tjänat 850 miljoner dollar på biodukar världen över. Studions mest framgångsrika film, ”Toy Story 3” från 2010, nådde över miljardstrecket.


"Den gode dinosaurien" handlar om dinosaurien Arlo och människopojken Spot som båda har kommit bort från sina familjer. De blir vänner under en händelserik resa hem.
| 8 december 2015 17:00 |