Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 oktober 2023 | 09:30

Den dystopiska filmserien blev utan final - författaren tycker till

Shailene Woodley och Bill Skarsgård skulle ha medverkat i en fjärde "Divergent"-film. Så blev det aldrig.
Filmer som "Twilight" och "The Hunger Games" väckte en ny hunger efter Young adult-orienterade fantasyrullar på bio. Vissa gick det bättre för, andra tog slut efter en eller två filmer.
 
När Veronica Roths "Divergent" filmades med Shailene Woodley i huvudrollen såg det ut att bli en värdig tronföljare till Katniss Everdeen. Här fick publiken följa ännu en modig och rebellisk tjej som utmanade systemet som hade delat upp hennes land i fraktioner.
 
De tre böckerna blev till tre filmer: "Divergent" (2014), "Insurgent" (2015) och "Allegiant" (2016). Men då hade studion kommit på den briljanta (nåja) idén att dela upp den sista boken i två filmer. När "Allegiant" floppade på bio fick fansen aldrig se "Ascendant" - den stora finalen skrotades helt.
 
Sju år senare berättar författaren Veronica Roth för tidningen People att hon är helt okej med det:
 
- Att dela upp filmer i två var trendigt på den tiden. Det var därför det beslutet togs. Men jag kände mig alltid tillfreds med det, för jag visste att filmerna följer en annan väg än böckerna. Man kan ändra uppbyggnaden och man kan ändra slutet. Man kan säga mycket om den där tredje filmen, men den är sin egna grej, säger Roth.
 
- För mig känns filmserien komplett, tillägger hon.
 
Bill Skarsgård dök upp i "Allegiant", den tredje filmen i serien.
 

Därför skrotades den fjärde och sista filmen

 
2016 års "Allegiant" fick usla betyg och drog betydligt färre biobesökare än de två första filmerna. Då stod det klart att något behövde ändras för att få till en fjärde film. Studion valde istället att dumpa hela projektet.
 
Våren 2016 skrev vi om att Lee Toland Krieger ("The Age of Adaline") skulle regissera den fjärde filmen, "Ascendant". Samma sommar pratades det om möjligheten till en tv-film istället. Året därpå hoppade Shailene Woodley officiellt av och lade karaktären Tris bakom sig.
 
VD:n för Lionsgate har själv gått ut och sagt att den tredje filmen inte blev speciellt lyckad:
 
- Det kanske var så att vi stressade fram den tredje filmen en del, istället för att ta vår tid med med den. Vi ville ha den klar till ett specifikt datum.
| 22 oktober 2023 09:30 |