Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 april 2018 | 23:00

Den brutala Shogun World-parken får stor roll i nya "Westworld"

Skaparna bakom "Westworld" om hur mycket av den nya Shogun World-parken vi kan förvänta oss: "Vi har praktiskt taget ett helt avsnitt på japanska".
Sedan säsongsfinalen av den första "Westworld"-säsongen, har seriens fans undrat hur stor vikt de borde lägga vid den korta scenen som avslöjade att Delosföretaget också ägde en samuraj-park. Nu vet vi att parken heter Shogun World, och att den enligt seriens skapare kommer att få en betydande roll under seriens andra säsong.
 
EW har i en intervju med Lisa Joy och Jonathan Nolan, lyckats få de annars så hemlighetsfulla "Westworld"-skaparna att lätta lite på hemlighetstrycket. I originalfilmen "Westworld" från 1973 introduceras både en medeltidspark och en romarriketpark, av den anledningen ville skaparna av tv-serieversionen visa upp något helt annat med sin feodala Shogun-park.
 
Nolan lyfter i intervjun fram faktumet att Westernfilmer och samurajfilmer (där Akira Kurosawa lyfts fram som exempel) ofta byggs upp på samma sätt - även om de utspelar sig i helt olika typer av kulturer. Vi kommer under säsongens gång att få spendera en hel del tid i Shogun World, eftersom en av karaktärernas sidoberättelse tar oss dit. Sammantaget ska det under hela säsongen röra sig om ungefär ett helt avsnitt på japanska - men utspritt under hela säsongen. 
 
 
Efter den senaste trailern verkar det onekligen vara Maeves (Thandie Newton) längtan efter sin dotter som tar oss till den nya Shogun World-parken. En park som dessutom av seriens skapare beskrivits som mer brutal, blodig och fylld med gore än Westworld-parken vi fick se under den första säsongen. Här används exempelvis Quentin Tarantino-favoriten Sonny Chiba som referens.
 
Nolan avslöjar dock det mest intressanta i hela intervjun, något som dessutom lämnas helt okommenterat, precis i slutet.
 
- Det mesta av vår säsong kommer att spenderas i "Westworld" - den namngivande parken Westworld. Men vi kommer också att få chansen att se glimtar av några av de andra världarna. Och vi har några avsnitt som utspelar sig i Shogun World med en av våra storylines, medan andra delar ur handlingen fortsätter på andra ställen.
 
Sättet Nolan uttrycker sig på tyder enligt mig på att vi med största sannolikhet även kommer att introduceras för fler världar (eller "parker") i serien under den kommande säsongen. På den officiella fejksidan DiscoverWestworld, där det går att "boka" biljetter till Westworld som om det vore en riktig park, framgår det att Delos äger totalt sex parker. De resterande fyra parkerna hålls fortfarande hemliga. 
 
Men frågan är om vi kanske kommer att få ta del av romarriket och medeltids-parkerna också? Eller har de hittat på fler helt nya parker? Är du sugen på att spendera en hel del tid i Shogun World under den kommande säsongen av "Westworld"? Kommentera gärna nedan! 
| 9 april 2018 23:00 |