Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 januari 2018 | 08:00

Den apokalyptiska snutserien "Hard Sun" bör ses innan det är för sent

MovieZine har sett halva första säsongen av den nya, apokalyptiska, snutserien "Hard Sun" - från skaparen av fantastiska "Luther".
"Hard Sun" är en ny brittisk snutserie av det lite råare slaget. Serien är skapad av Neil Cross, som även ligger bakom den enormt hyllade snutserien "Luther" - med Idris Elba i huvudrollen. 
 
Det som skiljer "Hard Sun" åt från de dussintals andra snutserierna tv-världen har att bjuda på, är faktumet att våra karaktärer befinner sig precis på randen till mänsklighetens apokalyps. Världen ser fortfarande likadan ut, vi har inte invaderats av utomjordingar eller smittats av något läskigt zombieliknande virus - allt är fortfarande som "vanligt".
 
Förutom att det verkar finnas bevis för att mänskligheten, som vi känner den, kommer att dö ut inom ungefär fem års tid. De enda som verkligen tror på dessa "konspirationsteorier" verkar vara den värsta typen av människor  - som plötsligt inte längre har något att förlora. Om du ändå ska dö inom kort, varför inte släppa ut det värsta inom dig själv - utan rädsla för konsekvenserna.
 
 
Det är med andra ord under intressanta förutsättningar våra snutar kör igång, med en slags förhöjd version av "veckans brott". Våra två huvudpersoner i serien är; poliserna Eleine Renko (Agyness Deyn) och Charlie Hicks (Jim Sturgess). 
 
"Hard Sun" är en råare snutserie än vanligt, i stil med Neil Cross "Luther". Här är det framför allt  Agyness Deyns karaktär som sätts i situationer hon fysiskt behöver slå sig ur, mot större och starkare män. Beväpnad med sin batong och höga smärttröskel lyckas hon däremot slå sig ur det mesta. 
 
Det finns också en övergripande handling, vid sidan av "veckans brott"-biten, i vilken Hicks och Renko dras in i något som mycket väl kan innebära att apokalypsen verkligen lurar bakom hörnet - med en underrättelsetjänst som gör vad som helst för att hålla sanningen (?) hemlig för allmänheten.
 
 
På det stora hela tycker jag verkligen att "Hard Sun" har något nytt och fräscht att komma med, i en i övrigt ganska uttjatad brittiskt snut-genre. Serien når däremot aldrig upp till Neil Cross "Luther" - men det beror troligtvis på att en gigant som Idris Elba tillför något extra av att bara stå framför kameran.
 
Varken Deyn eller Sturgess klarar av att bära "Hard Sun" på det sätt Elba fullkomligt äger "Luther. Men för den som gillar brittiska snutserier är det här däremot, utan tvekan, en serie väl värd en chans.
 
 
Det första avsnittet av "Hard Sun" sänds ikväll kl. 22.00 i SVT1, men redan nu (sedan 02.00 imorse) går det att streama avsnittet på SVT Play - kommande söndagar följer samma upplägg. Säsongen består av totalt 6 avsnitt.
 
Kommer du att ge Neil Cross nya snutserie en chans på SVT ikväll? Kommentera gärna nedan!
| 14 januari 2018 08:00 |