Film

Skribent

MovieZine.se

23 maj 2014 | 00:01

De nya mutanterna i "X-Men: Days of Future Past"

"X-Men: Days of Future Past" kantas av flera nya spännande mutanter ur Marvels hjältevärld. Tyvärr yttrar flera av våra nya mutant-vänner knappt ett ord, medan två karaktärer vi får se mer av är Bolivar Trask och Quicksilver.

I den actionspäckade inledningsscenen får vi se Blink, Warpath, Bishop och Sunspot kämpa mot metallmonster i ett framtida dystopiskt Moskva. De samarbetar nu med Xavier och Magneto som funnit en gemensam fiende i dessa väktare som är på väg att utrota hela homosapiens existens. Flera av de nya mutanternas medverkan är en parentes i filmen, då den primärt utspelar sig i 70-talets New York, dit Woverine reser för att ändra historiens gång. Här kommer en guide över de nya slagskämparna och skådespelarnas kommentarer.

Bishop

Lucas Bishop syntes första gången i Uncanny X-Men #282, november 1991. I serietidningarna har hans kraft varit att han kan absorbera de flesta typer av energi, vilket gör det svårt att skada honom med attacker energibaserade attacker. Han kan också lagra den här energin i sig själv och använda den till att utveckla sin fysiska kapacitet. Bishop spelas av Omar Sy som gjorde dundersuccé 2011 i filmen Oväntad vänskap, och var den första mörkhyade skådisen att vinna det ärorika French Award. "Alla filmerna är fantastiska, för mig är det de bästa, och det säger jag inte bara för att jag är med i en nu", har han sagt till sajten Trailer Addict.

Sunspot

Roberto Da Costa växte upp i en välbärgad brasiliansk familj och upptäckte sin mutantiska natur mitt i sin fotbollskarriär, när han hamnade i bråk med en motspelare som han totalt demolerade. Han gjorde debut 1982 i Marvel Graphic Novel #4, The New Mutants, skapad av Chris Claremont och Bob McLeod. Hans kraft i serietidningarna är att han kan absorbera och kanalisera solenergi, och metabolisera den till fysisk styrka. Han var en av de första medlemmarna av "de nya mutanterna" och är nu en av medlemmarna i Avengers. Skådisen Adan Canto har gjort mängder av research inför sin prestation. "Jag arbetar bättre när jag förstår vad som rör sig i hans huvud, och var han kommer ifrån", har han sagt till comicbookmovie.com. Han känner sig bekväm i att veta vad det är för erfarenheter som får karaktären att explodera hela tiden. Tyvärr får vi se alldeles för lite av honom i filmen.  

Blink

Clarice Ferguson. Hon har en smått komplicerad bakgrundstory med två versioner. I den mardrömslika tidsaxeln Age of Apocalypse uppfostrades hon av Wolverines partner Sabretooth, och i original-tidslinjen är hon som barn rädd för sina mutant-krafter, efter att de skadat en person som stod henne nära. Hon lovade sig själv att aldrig använda sina krafter igen. Men när ett utomjordligt hot från Phalanx attackerade jorden tillfångatogs hon och flera andra "neomutanter", som kom att kallas Generation X. Ett räddningsteam av mutanter kom till deras undsättning.

I serietidningarna är hennes kraft teleportering. Hon kan förflytta både sig själv eller större grupper av människor och objekt, vilket hon också gör i filmen. I serietidningarna är henne utseende minst sagt excentriskt, med ordentligt utstående alv-öron, syrenlila skinn, starklila hår och klargröna ögon. I filmversionen har hennes utseende tonats ner en aning. Skådisen Bingbing Fan gav under en pressjunket i Singapore kanske det banalaste svaret någonsin när hon blev frågad vad som skiljer den här rollen från hennes tidigare: "Förut har jag spelat människor, nu spelar jag en mutant". Hon har också uttryck att hennes karismatiska look gör att hon känner sig unik. Bryan Singer ville att Bingbing skulle spela den här rollen för att visa världen att Blink är den mest attraktiva mutanten på planeten. Så nu får du allt lite motstånd Halle Berry.

Warpath

I serietidningen har James Proudstar ett tragiskt förflutet. Hans bror blev värvad till Charles Xaviers X-Men och fick namnet Thunderbird, men dog under ett av sina första uppdrag. Han beskyllde Xavier för broderns död och kämpade länge mot X-Men tills han insåg att de inte var skyldiga, sa upp allt fiendskap och utvecklade sina krafter i X-Force. Det ena ledde till den andra och efter ett tag anslöt han sig till Charles Xavier och med fyra andra X-Men gav han sig ut på uppdrag. Han syntes första gången i New Mutants #16, 1984, skapad av Chris Claremont och Sal Buscema. Han besitter övermänsklig styrka och snabbhet. Vi har tidigare sett den 20-årige hunken Booboo Stewart som varulven Seth Clearwater i Twilight. "Det är en dröm som blir sann. Det är otroligt. Jag kan inte ens förklara känslorna jag har inför det här just nu", sa han till Clevver Movies när han fick reda på att skulle spela rollen som Warpath. Inför filmen fick han öva en del på att snurra med knivar, men det var inget nytt för en kille som utövat Martial Arts sedan tre års ålder.

Quicksilver

Pietro Maximoff växte upp med sin tvillingsyster Wanda, hos föräldrarna Django och Marya. Som tonåringar upptäckte han och hans syster märkliga talanger. Pietro började stjäla mat att förse sin svältande familj med. Arga bybor attackerade och Peitro och Wanda använde sin otroliga snabbhet för att fly. Magneto räddade dem senare ur en knipa när Wanda bränt ner ett helt hus med sina krafter och de blev en del av Magnetos Brotherhood. Senare kom han att bli räddad av the X-Factor, en grupp X-Mens som räddade mutanter från deras vansinne, och in i sanningen.

Quicksilver kan röra sig snabbare än ljudets hastighet och flyga kortare distanser genom att flaxa med armarna eller "vibrera" med sina ben. Han kan använda sin fart för att skapa cykloner, möta maskingevärs vapen och lasereld. Han kan springa upp för väggar och korsa vatten. Stjärnan Evan Peters från "American Horror Story" spelar Quicksilver. Under inspelningen fick han och de andra skådespelarna hålla ögonen öppna i upp till 20 sekunder när hans scener filmades med 3600 bilder i sekunden (att jämföra med standarden 24 fps). Bryan Singer och kamerateamet hade solglasögon medan skådisarna fick kämpa i det starka ljuset. I filmen används extrem slowmotion för att kunna förverkliga Quicksilvers övermänskliga snabbhet i en nyckelscen. "Det gör faktiskt ont. Jag vet inte hur säkert det där är?" säger Evan till MovieWeb. I intervjun sa han också "yeah, yeah, det är coolt" om att få håret silverfärgat. Han är den av de nya mutanterna som får störst utrymme, och ja, han är svincool.

Bolivar Trask

I serietidningarna är han antropologen som ser de första mutanterna som ett hot mot mänskligheten. Bolivar utvecklade robotvakter, Sentinels, som skulle hjälpa människan i kriget mot mutanterna. Han publicerade massor av artiklar som berättade om hotet från dessa nykomlingar. Hans robotar anser sig snart vara utöver människan och börjar utgöra ett hot. Då kommer Charles Xavier och X-men till undsättning. Trask inser att X-men i själva verket beskyddar människan, förstår att han haft fel, och hjälper X-men att förstöra metallrobotarna genom att offra sig själv i förstörandet av deras bas.

Jag vill inte spoila vad av detta som sker i filmen, men storyn kretsar mycket kring Bolivar. För skådisen Peter Dinklage är det här första chansen på en blockbuster efter otrolig uppskattning för sin roll i Game of Thrones. För TLC berättar han om den fantastiska känslan när hans manager sa att Bryan Singer ville prata med honom. Det var helt enkelt en "no brainer" att ta rollen. Peter hade sett de tidigare filmerna och älskat dem. Han beskriver inte sin karaktär som enbart ond, utan som någon som med rent vetenskapliga ögon ser mutanterna som ett hot för mänskligheten. "Du kan inte döma en karaktär du ska spela" sa han till programmet Beyond the Trailer på TCL.

"X-Men: Days of Future Past" får premiär 23 maj.

Lukas Lind

| 23 maj 2014 00:01 |