Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 oktober 2018 | 09:00

De kunde fått huvudrollerna i "A Star is Born"

Bradley Cooper och Lady Gaga hade tur. Flera andra skådespelare och filmskapare var aktuella först.
Med grym musik, en fin kärlekshistoria och fantastisk personkemi kan "A Star is Born" bli höstens otippade biosuccé. Lady Gaga och Bradley Cooper gör onekligen ett oförglömligt filmpar på vita duken. Men det är rena slumpen att just de två fann varandra, och i rätt tid dessutom.
 
Flera andra skådespelare har nosat på det här manuset de senaste åren, medan det var tänkt att Nick Cassavetes eller Clint Eastwood skulle regissera. Men "A Star is Born" låg länge i det så kallade "development hell" och kunde inte lyfta.

Främst har den manliga huvudrollen lockat flera kända namn. Redan år 2010 skrev vi om att Russell Crowe var aktuell för att spela den erfarne musiken Jackson Maine. Genom åren har det också rapporterats om Leonardo DiCaprio, Tom Cruise och Christian Bale. I mars 2015 berättade Warner Bros att Bradley Cooper fick huvudrollen, och dessutom gör filmen till sin regidebut.
 
 
Den kvinnliga huvudrollen som stjärnskottet Ally var länge menad för Beyoncé. Hon lämnade projektet år 2012, och ett tag ville regissören Clint Eastwood sätta Grammy-vinnande jazzsångerskan Esperanza Spalding i rollen. När Bradley Cooper kom ombord ryktades det om att Beyoncé var tillbaka, men rollen gick slutligen till Lady Gaga sommaren 2016.

Rollen som Allys pappa kunde också se rätt annorlunda ut. Skådisar som Robert De Niro, John Turturro och John Travolta valdes bort och nu spelas han av Andrew Dice Clay.

Går vi ännu längre tillbaks i tiden så snackades det om en ny "A Star is Born" redan år 2002, som Vulture noterar. Will Smith ville spela huvudrollen och drömde om Alicia Keys eller Jennifer Lopez som motspelerska. Förhoppningen var att Joel Schumacher skulle regissera.
| 6 oktober 2018 09:00 |