Film

Skribent

Alexander Svensson

23 december 2023 | 16:00

Två "Rebel Moon"-skådisar spelade samma karaktär i "Game of Thrones"

Två av huvudrollsinnehavarna i Zack Snyders nya rymdepos har erfarenhet från Westeros.
 
Zack Snyders nya “Rebel Moon” hade premiär på Netflix igår, och har en stor skådespelarensemble som försöker ge liv åt Snyders många biffiga hjältar och skurkar.
 
Två av skådespelarna, Ed Skrein, som spelar filmens huvudskurk Atticus Noble, och Michiel Huisman som gör rollen som den naive men godhjärtade bonden Gunnar har bägge ett förflutet i en annan storslagen produktion: “Game of Thrones”. Och de spelade dessutom samma karaktär: Daario Naharis.
 
Ed Skrein som Daario Naharis i "Game of Thrones".
 
För de som glömt så är Daario en legosoldat som ansluter sig till Daenerys Targaryens armé i säsong 3, då han spelas av en väldigt långhårig Ed Skrein. Mellan säsonger hände det dock något, och Skrein återvände inte för att spela Daario i säsong 4. Istället tog Michiel Huisman över, och gestaltade Daario tillochmed seriens sjätte säsong, efter vilken karaktären skrevs ur serien.
 
Skådespelarbytet på Daario var omdiskuterat när det skedde. Inte nog med att Skrein och Huismans tolkningar av karaktären såg olika ut, de betedde sig också på olika vis. Skälet till skådespelarbytet är också höljt i dunkel. Ursprungligen sades det att Ed Skrein inte kunde återvända till serien på grund av schemakrock med “The Transporter: Refueled”, men Skrein sade i en intervju med EW från 2015 att det inte var den egentliga orsaken:
 
Michiel Huisman som Daario Naharis i "Game of Thrones".
 
- Det (schemakrock) var det som pressen skrev, men det var betydligt mer politiskt än så. Min plan var att vara med i “Game of Thrones” länge. Det var alltid min plan. Jag hade älskat det. Det var en underbar upplevelse, men politik ledde till att vi gick skilda vägar.
 
Vad Ed Skrein menar med “politik” är än idag oklart, och särskilt mycket klokare kanske vi aldrig kommer att bli. Men nu har Daario nummer ett och Daario nummer två hursom hamnat på motsatta sidor i ett rymdkrig regisserat av Zack Snyder, vilket om inte annat är ett roligt sammanträffande.
 
Föredrog du Ed Skrein eller Michiel Huisman i rollen som Daario Naharis?
| 23 december 2023 16:00 |