Film

Skribent

MovieZine

25 juni 2020 | 08:00

De gör huvudrollerna i ”Utvandrarna” - på bio juldagen 2021

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård gör de ikoniska rollerna som Kristina och Karl-Oskar i den kommande filmatiseringen av "Utvandrarna".
Vilhelm Mobergs folkkära klassiker "Utvandrarna" ska ges nytt liv. Idag presenteras de första skådespelarna i SF Studios storsatsning.

Bodilnominerade Lisa Carlehed ("I dine hænder", "Tills vi faller", "Psykosia") gör sin första större huvudroll i en svensk produktion när hon spelar Kristina mot Gustaf Skarsgård ("438 dagar") i rollen som Karl-Oskar.

- Att axla den närmast mytomspunna rollen som Kristina känns otroligt häftigt. Jag och Gustaf har haft en fantastisk kemi under provspelningarna där jag tidigt hittade in i skuggorna av Kristina som inte tidigare skildrats. Något jag också länge längtat efter har varit att göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten, säger Lisa Carlehed i ett pressmeddelande.
 
 

"Ett drömprojekt"

 
I regi av norske Erik Poppe ("Utøya 22 juli", "Kungens val") skildras den episka historien om hur en och en halv miljon svenskar sökte ett bättre liv på andra sidan Atlanten.

- Att jobba med en sådan förlaga som Utvandrarserien och en sådan karaktär som Karl-Oskar, är inget annat än ett drömprojekt. Något som direkt fångade mig var nerven i relationen mellan Karl-Oskar och Kristina. Hur det genom deras kärlek och val ryms en större berättelse om mod och att våga för att leva. Om kärleken till sina nära, kärleken till ett land, kärleken till det vi kallar ett hem, säger Gustaf Skarsgård.

I rollistan ser vi även Sofia Helin ("Bron") som spelar Judit och Liv Ullmann, som spelade Kristina i Jan Troells Oscarsnominerade filmatisering från 1971, kommer tillbaka i rollen som Anna, Kristinas mor.
 
 

Inspelningen flyttas till Sverige

 
Filmen börjas spelas in i september i västra Götaland. Den tidigare inspelningsplanen var till stor del lagd i Tjeckien men i Coronapandemins spår har man istället valt att flytta hem produktionen för att kunna hålla tidplanen för inspelningen.

"Utvandrarna" har planerad biopremiär juldagen 2021.
 
| 25 juni 2020 08:00 |