Film

Skribent

MovieZine

3 april 2020 | 18:45

De globala biointäkterna riskerar tapp på 10 miljarder dollar

Corona-pandemin ser ut att bli en dyrbar historia för filmindustrin.
För några veckor sedan stod det klart att biointäkterna var de lägsta på 20 år och hade kostat filmindustrin många miljarder dollar i förlorade intäkter. Nu när biobranschen mer eller mindre befinner sig i viloläge räknar man med att förlustan riskerar att uppnå riktigt stora summor.
 
Årets tre första månader har redan resulterat i ett tapp på 4,7 miljarder dollar och skulle biograferna vara stängda i ytterligare två månader kommer det innebära uppemot 10 miljarder dollar i förlorade intäkter.
 
- Vi går emot en situation där senare halvan av bioåret kommer bli fullspäckad med film, för producenter måste få tillbaka sina pengar så fort som möjligt, till sina lån som ska betalas. Studios vill också få tillbaka sina pengar det närmaste året, de vill undvika att skjuta fram det till 2021, berättar Dimitrios Mitsinikos på Gower Street Analytics till Screen.
 
Mitsinikos som tidigare har jobbat på Universal Pictures i åtta år, spekulerar att de stora titlarna kommer inte få biopremiär förrän 80% av världens biograferna är åter i drift.
| 3 april 2020 18:45 |