Serie

Skribent

MovieZine

24 januari 2018 | 10:15

"De dagar som blommorna blommar" - Jonas Gardells nya serie får premiär i jul

Rasmus Luthander splear huvurollen, Simon Kaijser regisserar och Jonas Gardell har skrivit manus till julens dramaserie - som kallas för ett systerverk till "Torka aldrig tårar utan handskar".
SVT har påbörjat inspelningarna av Jonas Gardells nya tv-serie i regi av Simon Kaijser. "De dagar som blommorna blommar" beskrivs som en berättelse om förlust. Och om överlevnad.

Vännerna Erik, Mikael och Benny växer upp tillsammans som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad. Vi får följa familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson och bevittna händelser som får smärtsamma konsekvenser, ibland omedelbart, ibland många år senare.

- Jag tror "De dagar som blommorna blommar" handlar om livets olidliga skörhet, och om hur alla måste räknas, varje liten blomma på ängen. Hur varje liv måste ha ett värde, hur försvinnande kort det än är så är det allt vi har, säger Jonas Gardell i ett pressmeddelande.

- Jag tror också serien handlar om kontroll, eller snarare hur vi tror att vi har kontroll, att vi tror att vi vet vad vi gör och vilka konsekvenserna kommer att bli, men egentligen har vi inte en aning.

Serien är det tredje samarbetet mellan trion Jonas Gardell, Simon Kaijser och Maria Nordenberg, som även skapat tv-serierna "De halvt dolda" och "Torka aldrig tårar utan handskar". Den nya serien kallas för ett tematiskt och stilmässigt systerverk till de tidigare serierna. Den utspelar sig under sent 1970-tal, tidigt 1990-tal och nutid.

I några av huvudrollerna ses Rasmus Luthander, Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Rebecka Hemse, Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Pettersson. De tre timslånga avsnitten visas på SVT julen 2018.
| 24 januari 2018 10:15 |