FILMTIPS

Skribent

Fabian Nordlander

27 september 2014 | 09:00

De bästa superhjältefilmerna du aldrig såg

Några av de mest sevärda serietidningsfilmer som gjorts är animerade.
Det är nästan 20 nya superhjältefilmer planerade från både Marvel och DC Comics fram till 2020, marknaden skriker efter fler filmer. 

Ni som också skriker efter mer och har under denna fattiga filmhöst abstinens efter fler superhjältar behöver inte oroa er. För det finns en hel katalog av fantastiska filmer som allmänheten missat, det är de animerade filmerna gjorda "in house". Serieförlagen producerar sina egna historier som är baserade på deras mest älskade verk eller helt nyskrivna filmer byggda för animation.

Precis som Marvel just nu äger live action-filmerna, så äger DC Comics animation. Där släpps de mest högkvalitativa och spännande historier som animeras för DVD-marknaden. Vi tänkte lista de bästa som kan hjälpa dig genom resten av året.

Batman: Under the Red Hood (2010)


Batmanunder

I serierna har Batman haft ett flertal Robins, manteln har gått från unge till unge. Men varje Robin har inte klarat sig helskinnat. Under 80-talet hade läsarna börjat hata den nya Robin som tog över efter originalet Dick Grayson som gick sin egna väg för att bli Nightwing. Den nya hette Jason Todd och var en skitunge, så läsarna fick möjligheten att rösta om hans öde. Så läsarna röstade för hans död och det skedde, Robin dog i Batmans armar och ärrade honom för all framtid. Denna film visar det ögonblicket och sedan följer Batman efteråt då han blir allt mörkare och argare. Men han möts av en ny skurk med namnet Red Hood som har större koppling till det förflutna än Batman tror. Filmen har ett starkt manus och formspråk, men framför allt fantastiska röstskådespelare. Mästaren Bruce Greenwood är Batman och ingen mindre än Neil Patrick Harris är Nightwing.

Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)


Flashpoint

The Flash är kanske den mest spännande och underskattade hjälten och den här filmen bevisar det. Denna visar vad Flash är kapabel till, både för gott och ont. Flash alter ego Barry Allen är fortfarande traumatiserad av sin mors död, han vill ändra på det. Flash kan nämligen om han springer tillräckligt snabbt manipulera tiden, så han bestämmer sig för att försöka rädda sin mamma innan hennes död. Men allt går fel när Fash då skapar en butterfly effect som skapar en alternativ värld där allt gått åt skogen. Justice League är en fara för världen, Supermans skepp landade fel och Wonder Woman är i krig med Aquamen med världen som arena. Det häftigaste är Batmans rubbade öde som är så coolt att jag inte kan avslöja det här. Men i centrum av allt kaos är en fantastisk historia men en enormt känslomässig kärna som får vem som helst med ett hjärta att gråta i slutet.

Batman: The Dark Knight Returns Part 1 & 2 (2012)Om "Watchmen" är serietidningarnas "Citizen Kane" så är Frank Millers "The Dark Knight Returns" "Gudfadern". När den serien släpptes förändrades allt och dess arv ekar även idag. Serietidningarna blev både mörkare, mognare och mer intellektuella. Denna serie var startskottet. Historien utspelar sig i framtiden då Batman vart tvungen att gå i pension, hjältar är kriminaliserade av regeringen. Men den 50 åriga Bruce Wayne som försöker kväva Batman inuti sig själv med sprit och dödslekar, kan inte längre hålla sig inne. En ny slags fiende har världen spottat ut och Bruce tappar kontrollen för att låta Batman ta över. Men det blir en hård kamp, allt ifrån den nya slags brottsligheten, gamla skurkar som lockas ut av Batman igen, samt Superman som nu jobbar åt regeringen. Filmen som är uppdelat i två delar levererar serien punkt till pricka, stilen och psykologin. Är du för trött för att läsa mästerverk, se det istället. Manuset fångar Millers historia och allt nästan perfekt. Robocop själv, Peter Weller spelar till och med Batman. "Batman v Superman: Dawn of Justice" kommer ha svårt att slå fighten mellan hjältarna i denna adaption, det är så sjukt bad ass.

Wonder Woman (2009)


Wonderwoman

Hur länge har folk inte ropat på en Wonder Woman-film? Amazonen Diana Prince från Themyscira är den karaktär som kanske mest saknat en egen film. Nu kommer hon dyka upp i Batman v Superman och troligtvis få en egen film i framtiden, men tills dess har ni denna fantastiska adaption. Filmen visa hennes bakgrund, vart hon kommer ifrån och hur hon anlände till Amerika för att beskydda det. Filmen visar Diana först i hennes hem, ön Themyscira som endast bebos av amazoner. Ingen man har eller får inte sätta sin fot på ön, men när piloten Steve Trevor kraschlandar där vänds tillvaron uppochner. Diana blir beordrad att föra Trevor hem till Amerika och på kuppen blir hon kvar där för att ta på sig manteln som Wonder Woman. Har du alltid vart nyfiken på karaktären är denna film den perfekta ingången, den fångar hennes bakgrund, karaktär och feministiska sida som gjorde hennes till rörelsens ikon. Filmen är dessutom så pass våldsam att de var tvungna att klippa ner på blodet. Wonder Woman porträtteras av Keri Russell samt backas upp fantastiska skådespelare som Nathan Fillion, Alfred Molina och Rosario Dawson.

Batman: Mask of the Phantasm (1993)


Phantasm

I börjar på 90-talet var Batman på allas tungor. Tim Burtons filmer var en given succé och den animerade serien av Bruce Timm och Paul Dini var älskad av barn, vuxna och kritiker. Warner Brothers vill fortsätta att surfa på den succén och valde mixa populariteten, de släppte en långfilm på bio i animerad form av skaparna till den animerade serien. Ni som älskade serien kommer lika så älska filmen, det är samma stil, formspråk och skådespelare. Filmen utspelar sig då Batman verkar ha fått en dubbelgångare som börjar mörda människor, folket och polisen tror då att Batman är den skyldige och ger sig på honom. Men denna dubbelgångare är något helt annat, den kallas för The Phantasm och har ett mystiskt förflutet kopplat till Bruce Wayne. Manuset är ett original och är skrivet av Paul Dini som även skrev Arkham-spelen. Som färväntat är det ett stort emotionellt djup och Batman blir inte mer Batman än så här. Till och med den legendariske finsmakande filmkritikern Roger Ebert sa: "It really has a story. You get involved in it."

Tips på andra sevärda animerade superhjältefimer? Kommentera nedan.
| 27 september 2014 09:00 |