Film

Skribent

MovieZine

29 mars 2010 | 10:00

De bästa filmerna om Jesus

Snart är påsken här och Jesus dog faktiskt på korset för din skull, så det minsta du kan göra är att slänga i dig ett ägg, korka upp påskmusten och hyra en Jesusfilm. Här är de bästa Jesusfilmerna.
Snart är påsken här och Jesus dog faktiskt på korset för din skull, så det minsta du kan göra är att slänga i dig ett ägg, korka upp påskmusten och hyra en Jesusfilm. Här är de bästa Jesusfilmerna.

Troende eller icke men nu kommer faktiskt påskhelgen vilket innebär långhelg, god mat och för en del: firandet av Jesus från Nasarets död och uppståndelse.

Så temat är satt. Här kommer de bästa jesusfilmerna!

Kristi sista frestelse (1988)

Jesus: Willem Dafoe. Judas: Harvey Keitel.

Martin Scorseses stjärnspäckade ensamble med bland annat Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey och David Bowie. Dafoe spelar snickaren Jesus från Nasaret som livnär sig på att snickra kors åt de ockuperande romarna. Plågad av skuldkänslorna kring hans korssnickrande åt de onda romarna får hoom att ge sig ut på en resa för att ta reda på vad guds vilja är för honom. Inte baserad på bibelns texter utan på Nikos Kazantzakis roman med samma namn.

Mannen från Nasaret (1965)

Jesus: Max Von Sydow. Judas: David McCallum.

Om Jesu födelse och hans liv fram till korset på Golgata. Samtidigt skildras några ortodoxa familjers vandring i Mellanöstern under ett kall av Gud. 3 timmar och 45 minuter Jesus. Tack och lov så är det Max Von Sydow som är Jesus.

Passion of the Christ (2004)

Jesus: James Caviezel. Judas: Luca Lionello.

Mel Gibsons ambitiösa film om Jesus sista timmar. Mels originaltanke var att den latin och arameisktalande filmen INTE skulle vara textad; allt för att låta skådespeleriet tala och tag plats. Dessa planer ändrades dock - något som publiken säkert är tacksamma för. Det är lidande och blod rakt igenom.

Jesus Christ Superstar (1973)

Jesus: Ted Neeley. Judas: Carl Anderson.

Norman Jewisons filmatisering av Tim Rices musikal utspelar sig under Jesus sista sju dagar i livet och är till stor del sedd genom Judas ögon. Ted Neely, som spelade Jesus, kan man lugnt säga blivit typecastad. Ända sedan sitt genombrott i denna musikal har han ägnat nästan 40 år att spela samma roll. Det är bara att sjunga med!

Jesus från Nasaret (1977)

Jesus: Robert Powell. Judas: Ian McShane.

Berättelsen om Jesus från Nasareth. Ett kraftfullt epos som skildrar hans dramatiska livsöde, från Jesus födelse genom hans liv som pilgrim och helbrägdagörare fram till korsfästelsen och återuppståndelsen. Är i sin längsta version hela 382 minuter (6 timmar och 22 minuter) och uppdelad i två delar. Bioversionen var dock "enbart" 237 minuter.

Life of Brian (1979)

Jesus: Kenneth Colley. Brian: Graham Chapman. Biggus Dickus: Graham Chapman.

Filmen som var så rolig att den förbjöds i Norge! Finansierad av Beatlesmedlemmen George Harrison eftersom han trodde det var den enda chansen att få sen en till Pythonrulle. Här får vi följa den stackars Brians livsöde, felaktigt utpekad som messias. Kom ihåg, se alltid livet från den ljusa sidan.

The Big Lebowski (1998)

Jesus: John Turturro. Uli Kunkel/Karl Hungus: Peter Stormare.

Inte så mycket Jesus från Nasaret, utan snarare Jesus Quintana från North Hollywood med grov kubansk accent. Har faktiskt inget alls med Jesus eller påsken att göra, men har du kollat igenom ovan 1100 minuter av Jesus så är det dags för en fix av "The Dude".

Daniel Feldt

Vilken Jesusfilm är Din favorit?
| 29 mars 2010 10:00 |