Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

12 maj 2019 | 12:00

De 9 bästa svenska originalserierna på C More just nu

Vet du inte vilken svensk originalserie som borde betas av härnäst? Ta en titt här och inspireras!
Det börjar bli allt svårare, nära på omöjligt, att hålla koll på alla nya tv-serier som släpps runtomkring på de olika streamingtjänsterna och kanalerna här i Sverige. För den som gillar svenska originalserier, råder det däremot ingen tvekan om att C More bör vara ett av dina första stopp i jakten på nästa grymma tv-serie att beta av.
 
Jag har därför sammanställt en lista på de nio bästa svenska originalserierna som går att se på C More just nu.
 

"Bröllop, begravning & dop"

 
 
"Bröllop, begravning & dop" är en svensk miniserie, skriven och regisserad av Colin Nutley ("Änglagård"), på fyra avsnitt. Två olika familjer möts på ett bröllop i en liten svensk småstad när en dramatisk händelse leder till både en begravning och ett dop. I några av rollerna hittar vi bland annat Helena Bergström, Molly Nutley, Johan H:son Kjellgren och Alexander Karim.
 

"Dirigenten"

 
 
"Dirigenten" är en thrillerserie som följer den svenske finansmannen Tom Blixen (Adam Pålsson), som under mystiska händelser flytt sitt liv i Sverige och startat upp ett nytt i Moskva. En till synes oskyldig finansaffär, och möjlighet att hjälpa vännen Fredrik (Christopher Wagelin), visar sig snabbt dra in Tom i en spiral av hämnd, svek och död. Mikael Håfström ("Ondskan") regisserar hälften av den första säsongens avsnitt, som mestadels utspelar sig i Ryssland.
 

"Enkelstöten"

 
 
Baserad på serien "Dubbelstötarna" från 1980, har regissörerna Felix Herngren och Emma Bucht tagit storyn till nutid och satt Sissela Kyle och Lotta Telje i de båda huvudrollerna. Vi får följa de två kvinnorna Jenny och Cecilia som har ledsnat på vardagen och bestämmer sig under den första säsongen för att råna en bank tillsammans.
 

"Gråzon"

 
 
En skarpladdad missil hittas oväntat i en lastbil i Göteborg av Säpo-agenten Eva Forsberg (Tova Magnusson). Samtidigt kidnappas den danska drönaringenjören Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen) och det verkar plötsligt allt mer som att ett möjligt terrordåd är på gång någonstans i Norden. Svenska och danska myndigheter gör tillsammans allt i sin makt för att förhindra att någon oskyldig ska komma till skada.
 

"Gåsmamman"

 
 
Alexandra Rapaport spelar huvudrollen som Sonja Ek, vars familj kastas rakt in i ett liv i den undre världen - efter att pappan plötsligt mördas och lämnar Sonja med kopiösa mängder knark och skulder. En slags svensk motsvarighet till "Breaking Bad", i vilken Sonja blir allt duktigare på att hantera den svåra och farliga situationen hon och hennes familj hamnat i.
 

"Farang"

 
 
Ola Rapace spelar Rickard, som sedan tio år tillbaka lever med skyddad identitet i Thailand - efter att han lyckades lämna ett kriminellt liv (och sin dotter) i Sverige. Tio år efter att han gav sig av från Sverige lyckas hans nu tonåriga dotter Thyra leta upp honom, vilket också gör att dem han har försökt gömma sig för under alla dessa år snart är dem båda hack i häl.
 

"Jägarna"

 
 
Rolf Lassgård är tillbaka i rollen som Erik Bäckström, som han först spelade i originalfilmen med samma namn redan 1996 (och sedan igen 2011, i "Jägarna 2"). I vanlig ordning är vi tillbaka uppe i Norrland och Bäckström tror sig först (något gubb-motvilligt) hjälpa till med dödsfall som först stämplas som en olycka, när det plötsligt verkar mer och mer troligt att det faktiskt rör sig om ett mord.
 

"Modus"

 
 
"Modus" låter oss följa kriminalpsykologen Inger Johanne (Melinda Kinnaman) som på "Criminal Minds"-aktiga sätt hjälper polisen att lösa särskilt svåra brott. Under den andra säsongen får vi även se Kim Cattrall ("Sex and the City") i rollen som den amerikanska presidenten, under ett statsbesök i Stockholm... som minst sagt slutar illa.
 

"Torpederna"

 
 
Sonny drömmer om ett vanligt Svenssonliv med de tre V:na; Volvo, villa och vovve. Det visar sig däremot vara långt svårare än han trott att leva hederligt, särskilt när hans gamla liv som kriminell konstant gör sig påmint. I några av de större rollerna hittar vi Torkel Petersson, Leo Razzak, Liv Mjönes och Dragomir Mrsic.
 
 
Vilken av C Mores svenska originalserier är du mest sugen på att beta av härnäst? Kommentera gärna nedan!
| 12 maj 2019 12:00 |