Film

Skribent

MovieZine

18 februari 2017 | 18:00

De 8 största skandalerna på Oscarsgalan

Det är dags för årets glammigaste fest. En parad av spektakulära modekreationer och stiliga ansikten men inte minst det perfekta tillfället för allsköns statement och skandaler. Det är dags för Oscarsgalan.
Varje år bänkar sig miljoner framför tv:n och datorn för att få sig en glittrig glimt av stjärnorna i deras jakt på den eftertraktade guldstatyetten. Förutom klädmissar och stildissar så är det nog pinsamheterna som drar mest publik bland vanliga icke-filmnördar. Moviezine har listat de allra mest minnesvärda. Vilka är dina?

John Travoltas namnmiss


Allt var Goldie Hawns fel. I alla fall om vi ska tro John Travoltas efterhandskonstruktion till förklaring av den pinsamma namnmisen under 2014 års Oscarsgala. Det är svårt att veta om det var den hårda sminkningen eller ett glapp i "Grease"-skådespeleriet som fick många att jämföra Travolta med en stel robot när han intog scenen för att introducera Idina Menzel framträdande av den Oscarsvinnande låten "Let it go". Men höjden av pinsamhet nåddes när Travolta döpte om Menzel till Adele Dazeem, nära skjuter ingen hare typ. Men Menzel valde att "Let it go" och hennes glaskrossande sång klassas fortfarande idag som en av de bästa Oscarsframträdandena de senaste åren.


Applåder och burop när Roman Polanski vann


Det skulle dröja 34 år innan regissören Roman Polanskis mörka förflutna som dömd våldtäktsman, tog sin in i filmvärldens finrum, då hans film "Pianisten" nominerades i flera Oscarskategorier 2003. Som väntat så ville eller kunde han inte närvara på grund av den arresteringsorder som fortfarande gällde i USA. 

"Pianisten" kom att bli en av de stora vinnarna med huvudrollsinnehavaren Adrien Brody som bästa skådespelare och även Polanskis egen utmärkelse som Bästa regissör. En publikdelare som drog ned både applåder och burop. Medan flera branschkollegor hyllade honom med stående ovationer kunde noteras att Jack Nicholson, i vars hem brottet en gång begåtts, markerande höll sig kvar på sin stol. 

Angelina Jolies syskonkärlek


Den kanske låt oss säga skummaste skandalen som utspelade sig under Oscarsgalan var när skådespelerskan Angelina Jolie bjöd med familjen eller närmare bestämt sin bror. Jolie som ännu inte uppnått den stjärnstatus hon idag har, var då känd för sin alternativa syn på saker och ting, exempelvis att bära runt på en liten flaska med sin dåvarande make Billy Bob Thorntons blod runt halsen. När hon så kammade hem Oscarsnomineringen för Bästa kvinnliga biroll ställde hon sig upp och kysste sin bror. En kyss som på grund av sin intima karaktär fortfarande idag håller ryktena vid liv om att hon och brodern delat mer än bara syskonskap.Will Smith & Jada Pinkett Smith bojkottar Oscars


Självklart har även årets Oscarsgala redan innan premiären haft en hög skandalfaktor. Den genomvita nomineringen för bästa skådespelare har fått många att kritisera Hollywoods välkända homogentrifiering där minoriteter konsekvent fått se sig undasopade. Under ett  amerikanskt presidentvalsår som präglas av en hårdför rasdebatt, till följd av det brutala polisvåld som drabbat svarta, valde skådespelareparet Smith att deklarera att man bojkottar årets gala. Frågan är nu vilka andra snackisar som kommer att brisera inför eller under Oscarsgalan.

Michael Moore vs George Bush


En av de mer politiska Oscarskupper som genomförts är nog dokumentärmakaren Michael Moores anti-Bush-tal när han rodde hem en Oscarsstatyett för sin omtalade "Bowling for Columbine". Från att anklaga Bush för att ha ljugit fram ett krig menade Moore, som inte sparade på orden, även att den rådande administrationen fuskat sig till makten. Inte förvånande fick han både applåder och burop innan censurorkestern var framme med musik och Moore diskret kunde eskorteras av scenen.


Marlon Brando och ursprungsfolken


Ännu ett exempel på när Oscarscensuren varit framme var när Marlon Brando vägrade ta emot statyetten för "Bästa huvudroll" för sin tolkning av maffiafadern Vito Corleone i "Gudfadern" och istället skickade Sacheen Littlefeather för att läsa upp ett tal. Denna okända skådespelerska var representant för urfolksrörelsen i USA och när så Roger Moore och Liv Ullman tillsammans presenterade Brando som vinnare var det hon som stegade upp på scenen och under några hjärtknipande minuter adresserade ursprungsfolkens situation i landet. "Filmindustrin har degraderat ursprungsfolken till en karikatyr genom att konstant porträttera dem som vilda, hotfulla och onda", ska Marlon Brando senare ha förklarat sitt beslut med. Hela talet hittar du här.


Elizabeth Taylor stannade hemma


Under en tid då skandalerna maniskt sopades under mattan för att behålla kändisimagen ren och fin, var Elizabeth Taylor något av Hollywoods svarta får. Den talangfulla skönheten nominerades ett flertal gånger till en Oscar för sina skådespelarinsatser och vann även med "Inte för pengar..." år 1961. Men det var sex år senare som Taylor åter skulle gå mot Hollywoodströmmen när hon i solidaritet med sin dåvarande make Richard Burton bojkottade Oscarsgalan. Burton som redan "förlorat" statyetten fyra gånger verkade även det året få känna på den svidande besvikelsen när den förhandstippade vinnaren var Paul Scofield för "A Man for all Seasons". Istället för att även det året klistra på DiCaprio-leendet valde paret att stanna i Paris. Fuck the Oscars liksom.

#OscarsSoWhite


När nomineringarna inför förra årets gala offentliggjordes riktades skarp kritik från många håll mot bristen på mångfald. Alla tjugo nominerade i skådespelarkategorierna samt fyra av fem nominerade för bästa regi var nämligen vita människor. Ett flertal stjärnor, Jada Pinkett Smith och regissören Spike Lee bland andra, meddelade att de ämnade bojkotta hela galan, men Charlotte Rampling som var nominerad för Bästa kvinnliga skådespelare kontrade med en sådan bojkott istället var rasistisk mot vita. Oscarsvärden Chris Rock tog tillfället i akt att skoja friskt om det hela under sina monologer under galan. Vilka skandaler bjuds det på i år? Oscarsgalan 2017 går av stapeln natten mot den 27:e februari.
| 18 februari 2017 18:00 |