Serie

Skribent

MovieZine

28 augusti 2016 | 12:00

De 8 bästa svenska barnprogrammen genom tiderna

Låt oss blicka tillbaka och bli nostalgiska. Vilka var dina favoriter?
Kanske växte du upp framför tv:n? Minns du vilka program du tittade på som liten? Troligtvis inte alla, men garanterat några stycken, för vissa program har lämnat så pass djupa spår att vi även minns dem i vuxen ålder. Låt oss blicka tillbaka och bli nostalgiska. Här kommer nämligen en lista över tidernas bästa svenska barnprogram. 

8. "Beppes godnattstund" (1968-1974)
Man i nattskjorta, stor säng och dockor. Låter det bekant? Beppes godnattstund, en minst sagt annorlunda programidé! Beppe skapade med sitt barnprogram svensk tv-historia!

7. "Tårtan" (1973)
På plats nummer sju hittar vi det kultförklarade barnprogrammet Tårtan. Programmet där tre sjömän tar över ett bageri. Tårtan väckte många känslor men kommer att förbli oförglömligt!

6. "Tillbaka till Vintergatan" (2003-2004)
Vem hade kunnat tro att barn och rymden var ett vinnande koncept? Tillbaka till Vintergatan var barnprogrammet som förde oss ut i rymden på spännande äventyr. Roliga möten och karaktärer. Tillbaka till Vintergatan har gått flera gånger i repris, det är inte så märkligt då programmet är rent utomjordiskt bra!

5. "Eva och Adam" (1999-2000)
Handtag famntag klapp eller kyss? Eva och Adam är allas favorit kärlekspar. Programmet presenterade karaktärer som storebror Tobbe, jobbiga Jonte och bästisen Annika. Det är ett barnprogram som kommer leva vidare!

4. "Livet enligt Rosa" (2005)
Från tecknad serie till tv-serie. Här får vi följa Rosa, som karaktäriseras av två tofsar och stora drömmar. Det är ett program om att vara ung och allt vad det innebär. Första kärleken, vänner och skollivet. Serien blev en sådan succé att det även blev en film, Rosa: The movie. Livet enligt Rosa är lika med tv-magi!

3. "Trazan och Banarne" (1976-1982)
Vi minns nog alla radarparet Trazan och Banarne. Vilka coola låtar och vilka kläder! Vem var inte rädd för karaktären Olyckan? Fantastiskt program som man inte kan låta bli att älska!

2. "Björnes magasin" (1987-2004)
Det är ingen mindre än Björne som kniper andraplatsen. Nallebjörnen Björne blev en megasuccé hos barnen. Bara introt till programmet ger rysningar. Stor kramgo nalle som får besök av vänner, klockrent!

1. "Fem myror är fler än fyra elefanter" (1973-1977)
När Folktoppen (2006) skulle utse tidernas bästa barnprogram föll valet, kanske inte så oväntat, på Fem myror är fler än fyra elefanter. Eva, Brasse och Magnus leker med både bokstäver och siffror. Vem kan glömma lattjolajbanlådan eller O-låten? De legendariska sketcherna? Fem myror är flera elefanter är pedagogisk underhållning när den är som bäst! 

För den som är sugen på att återuppleva dessa höjdare finns flera av dem på SVT:s Öppet arkiv!

Hedda Lundborg
| 28 augusti 2016 12:00 |