Serie

Skribent

MovieZine

18 februari 2017 | 12:00

De 5 mest lyckade TV-serierna baserade på filmer

Det är en svår övergång, men vissa filmer passar brutalt bra även som TV-serier.
Även om följande lista för läsaren kan te sig ovanligt kort beror det antagligen på att greppet att göra TV-serie av en film inte alltid är en jättebra idé. Skulle den här listan tvärtom ta upp alla exempel där en TV-serie baserad på en film inte varit lyckad hade den pågått för alltid.

Däremot finns det några TV-serier med en eller flera filmer som förlaga där man lyckats skapa något som känns nytt utan att tumma på originalets framgångsrecept. 

1. "Westworld" (2016-)


Baserad på: "Westworld" (1973) 



Namnet Nolan är för de flesta förknippat med regissören och manusförfattaren Christopher Nolan, som ju ligger bakom storfilmer som "Inception", "The Dark Knight"-trilogin, och "Memento". Hans filmer har en tendens att trigga utdragna diskussioner i filmforum, där den ena fan-teorin avlöser den andra. Någon som däremot hamnat lite i skymundan är Christophers bror Jonathan Nolan, som varit med och skrivit manus till "Memento", "The Dark Knight", "The Dark Knight Rises" och "Interstellar". En vassare penna får man alltså leta efter när det kommer till manusförfattande i Hollywood; och därför var det knappast en överraskning att 2016 års stora TV-snackis blev Jonathan Nolans "Westworld", TV-serien baserad på Michael Crichtons film med samma namn från 1973*. 

Grundpremissen för filmen är snarlik HBO:s tv-serie: det finns en stor nöjespark-liknande anläggning där samtliga invånare är robotar, eller androider, tillverkade för att underhålla parkens besökare på alla möjliga vis. Föga förvånande börjar androiderna krångla och så småningom tillfoga besökarna skada. 

Jonathan Nolans TV-serieversion av filmen har betydligt mer tid på sig att berätta historien om den Vilda Västern-inspirerade parken, och den gör det väldigt, väldigt bra. "Westworld" blev under 2016 HBO:s mest streamade serie och krossade "Game of Thrones" tittarsiffror. 

Filmen "Westworld" skrevs och regisserades som sagt av Michael Crichton, en författare som även arbetat framgångsrikt som regissör och manusförfattare. Crichton skulle senare även bli känd som författaren till böckerna som låg till grund för "Jurassic Park" och "The Lost World"; men långt innan dessa böcker skrevs gjorde han alltså "Westworld". Det var den första filmen som använde en tidig version av CGI, och även om den kanske inte åldrats med någon större värdighet håller filmen fortfarande, och skulle antagligen stilla "Westworld"-begäret vi känner efter att den första, fantastiska säsongen är slut. 

*En fotnot är att det 1980 gjordes en uppföljande, totalt misslyckad TV-serie, "Beyond Westworld", där en galen vetenskapsman ville släppa ut de fallerande androiderna i samhället. För de som sett Nolans serie vet att man inspirerats av även den historien. 

2. "Fargo" (2014-)


Baserad på: "Fargo" (1996) 



Bröderna Coens "Fargo" från 1996 är inte bara värd att återvända till på grund av Peter Stormare och Steve Buscemis radarpar Gaear Grimsrud och Carl Showalter, utan för att det är en fantastisk film. Och även om det innebär en otrolig risk att göra någonting mer eller nytt av ett framgångsrikt koncept är jag personligen glad att det blev så med just "Fargo".

Inför den första säsongen hade man lyckats få Martin Freeman till huvudrollen som den Jerry Lundegaard-inspirerade Lester Nygaard (Martin Freeman) vars tillvaro i Bemidji, Minnesota minst sagt rubbas när han en dag får nog och mördar sin fru. 

Parallellerna till Jerry Lundegaard, som i filmen från 1996 anställer två kriminella för att kidnappa sin fru och på så sätt få ut en stor summa pengar från sin svärfar, är omisskännliga. Och trots att bröderna Coen enbart har rollen som exekutiva producenter (läs: de gick med på att man använde deras namn) lyckas man fånga den ensliga och stundtals tafatta känslan hos invånarna i småstäderna runtom delstaten Minnesota. 

Anledningen till att serien hyllats, och belönats med en Emmy för Outstanding Miniseries, torde delvis grunda sig i att man utformat den som en antologiserie, där varje säsong behandlar en fixerad epok och byter ut miljö, skådespelare och era. Det har tillåtit serien att vara flytande och hela tiden ha ett oskrivet blad att arbeta med. Listan med skådespelare som dykt upp i serien är minst sagt imponerande, och den tredje säsongen, med bland andra Ewan McGregor och Mary Elizabeth Winstead, ska ha premiär under 2017. 

3. "Wet Hot American Summer: First Day of Camp" (2015)


Baserad på: "Wet Hot American Summer" (2001) 



Med extremt tight budget och sina bästa vänner som skådespelare skapade David Wain och Michael Showalter kulthistoria med filmen "Wet Hot American Summer". Filmen hade en budget på runt $1,8 miljoner, medan den marknadsfördes som att ha kostat $5 miljoner för att få en bättre deal från distributörer. 

Filmen utspelar sig på ett sommarkollos sista dag någonstans i Maine, och trots att den ska ge sken av en solig, varm sommar var inspelningen allt annat än det. Snålblåst, kyla och ett konstant duggregn under i stort sett hela inspelningsperioden, kombinerat med en budget som pressades för varje dag som gick, gjorde att ingen trodde på filmen. Regissören David Wain var nära att ge upp hela sin karriär. Med tiden gick filmen däremot och blev en kultklassiker, vilket så småningom banade väg för Netflix att återuppväcka dess anda i form av en serie som istället utspelar sig på samma kollos första dag. 

De flesta skådespelare var redan 2001 för gamla för sina roller, och att man 15 år senare inte bytt ut en enda av dem gör det hela väldigt, väldigt roligt. Att det dessutom finns ett metaperspektiv i manuset gör det hela oerhört on point. "Wet Hot American Summer: First Day of Camp", fick mig att tro på reboots igen.

Filmen fungerade också som språngbräda för en mängd, då helt okända skådespelare, bland andra Elizabeth Banks, Paul Rudd, Bradley Cooper, Ken Marino och Amy Poehler. Faktum är att serien som dök upp på Netflix sommaren 2015 fått ännu en uppföljare, men som krångligt nog utspelar sig efter både filmen och serien: "Wet Hot American Summer: Ten Years Later". Det är oklart exakt när serien får premiär, men enligt de flesta källor lär det ske under 2017. 

4. "M*A*S*H" (1972-1983)


Baserad på: "MASH" (1970) 



TV-serien M*A*S*H är kanske i äldsta laget för att fortfarande diskuteras på ett relevant plan, men den var trots allt nyskapande när filmen blev till TV-serie i början av 70-talet. Faktum är att de flesta anser att TV-serien är betydligt mer minnesvärd, och att den visades på TV i över elva år och slog alla dåtidens tittarrekord säger en hel del. 

Kort sammanfattat handlar "M*A*S*H"—både filmen och tv-serien—om en ”mobile army surgical hospital” under Koreakriget på 50-talet, medan själva subtexten behandlar Vietnamkriget som pågick under tiden som "MASH" inledningsvis sändes. Många av karaktärerna från filmen följde med till serien, även om skådespelarna byttes ut. Seriens huvudrollsinnehavare Alan Alda var en av fyra stycken som fanns med genom seriens samtliga elva säsonger. 

Filmen fick en Oscar för Best Adapted Screenplay, trots att den saknar en linjär story utan förlitar sig, likt den efterföljande serien, på episodliknande miniberättelser med en humoristisk underton, vilket var det som gjorde serien så unik. För även om den oftast benämns som en ”situation comedy” var avsnittens handling oftast dramatiskt driven, något som gjorde den känslomässigt oförutsägbar. Det kom heller aldrig riktigt någon serie lik "M*A*S*H" efter seriens sista avsnitt visades den 28 februari 1983. 

5. "Ash vs Evil Dead" (2015-)


Baserad på: "The Evil Dead" (1981), "Evil Dead II" (1987), "Army of Darkness - Evil Dead III" (1992) 



Sam Raimi var länge ansedd som en skräckmästare av samma rang som John Carpenter och Wes Craven, mycket på grund av hans filmer om Ash Williams och hans ständiga kamp mot köttätande demoner. Raimi gick sedan från att imponera med sina påhittiga, lågbudget-splatterfilmer till att producera serier som "Hercules", "Young Hercules", "Xena" och "Spartacus"-serierna. Han ligger också bakom det fullständigt usla manuset till den lika usla filmen "Spider-Man 3"; däremot har han återfått hardcore-fansens respekt i och med att TV-serien "Ash vs Evil Dead", där han agerat exekutiv producent, manusförfattare och regissör, blivit så förvånansvärt lyckad.

Serien återgår till att följa Ash Williams, återigen porträtterad av kultskådisarnas kultskådis Bruce Campbell, som 30 år efter händelserna i "The Evil Dead" återigen tvingas ta upp kampen mot Deaditerna när de försöker ta över världen. På papperet låter serien som en riktigt dålig idé, men den har visat fler ljusglimtar än många trodde var möjligt. 

"Ash vs Evil Dead" hade premiär hösten 2015, och har redan hunnit riva av två säsonger med en tredje på väg. För alla fans av den ursprungliga trilogin av "Evil Dead"-filmer är "Ash vs Evil Dead" verkligen ett måste. Den får oss till och med att glömma bort remaken "Evil Dead" från 2013.

David Johansson
| 18 februari 2017 12:00 |