Wet Hot American Summer: First Day of Camp (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
På Camp Firewood kan precis vad som helst hända! I kultkomedi-filmen fick vi följa sista sommardagen. Nu är det dags att se händelserna som formade rollfigurerna under Camp Firewoods första dag. Med en stjärnspäckad rollista är det upplagt för skratt i denna parodi på 80-talets tonårs- och lägerfilmer.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

SÄSONG 1

S01 E01

Campers Arrive

2015-07-31

S01 E02

Lunch

2015-07-31

S01 E03

Activities

2015-07-31

S01 E04

Auditions

2015-07-31

S01 E05

Dinner

2015-07-31

S01 E06

Electro-city

2015-07-31

S01 E07

Staff Party

2015-07-31

S01 E08

Day Is Done

2015-07-31

RECENSION: WET HOT AMERICAN SUMMER: FIRST DAY OF CAMP

Toppensemble lyfter skruvad humor
Kultfilmen från 2001 har fått en prequel i TV-format och som i föregångaren så är det absurd, skruvad humor i alla dess former som gäller. Aningen ojämnt och allt är inte lika roligt men det är ett underhållande alternativ till korkade sitcoms – och en sådan här ensemble lär du inte stöta på i något annat sammanhang.
Har man inte upptäckt filmen ”Wet Hot American Summer” från 2001 så är det verkligen på tiden. En smått absurd men hejdlöst rolig komedi om ett sommarläger på 80-talet. Filmen floppade men uppnådde kultstatus på senare år och nu kommer alltså en TV-prequel, en serie som berättar förhistorien, av och med samma gäng.

Det är naturligtvis en absurd idé med tanke på att skådespelarna är nästan 15 år äldre nu men spelar fortfarande tonåringar. Det speglar dessutom originalfilmens upplägg att utspelas under en och samma dag vilket även serien gör. Det är absurditet på en underhållande nivå – glimten i ögat är påtaglig när Amy Poehler påpekar hur naturligt vacker hon är eftersom hon bara är 16 år gammal.

Liksom i filmen finns ingen direkt huvudstory utan en samling karaktärer och sidointriger, de flesta bekanta arketyper från 80-talsfilm. Serien utvinner mycket genom att i traditionell stil faktiskt berätta rollfigurernas förhistorier – hur teaterbögarna Bradley Cooper och Michael Ian Black träffades, hur lägerkocken Christopher Meloni blev en knäpp Vietnamveteran. Ja, till och med en talande konservburk har en story! Romanser inleds och tar slut från höger till vänster, en musikal ska repas och spelas upp, ett företag har spillt ut kemiskt avfall och ska stämmas – allt under en och samma dag.

Där filmen hade en tydligare ton blir det här lite mer ojämnt. Det är för lite många historier och personer för en miniserie med halvtimmeslånga avsnitt. Mycket roar men ibland haltar det och vissa sekvenser känns mer som transportsträckor. En av skaparna, Michael Showalter, upprepar sin romantiska hjälte från filmen men har tappat lite av sin charm och prestationen håller inte samma klass som de imponerande motspelarna.

Lyckligtvis är motspelarna en av de bästa komediensemblerna på länge. Det är kul att nästan samtliga skådespelare från filmen (inklusive då okända namn som Cooper och Elizabeth Banks) återvänt men också fått sällskap av en rad begåvade stjärnor. Det är ingen överraskning att Kristen Wiig och Michael Cera stjäl varje scen de medverkar i men det är desto roligare att se vanligtvis mer nedtonade skådespelare som Chris Pine, John Slattery och Lake Bell släppa loss.

”Wet Hot American Summer: First Day of Camp” är perfekt TV när man är ute efter något mer lättsamt men vill undvika korkade sitcoms. Extra rolig är den att se i samband med filmen och upptäckta detaljer och referenser. Det är knappast sofistikerad humor och stundtals går det lite på tomgång. Men vill du se "Weird Al" Yankovic förvandlas till Jon Hamm så vet du vad du ska välja.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
magiul
Serien är lika skön som ursprungsfilmen. Den börjar lite segare men tar sig mot mitten av säsongen. Det är också lite svårt att smälta vuxenskådisarna i början, men de gör en kul grej av det helt klart och till slut är det snarare en tillgång då det är en grymt duktig cast. Vissa karaktärers storys fungerar dock tyvärr inte. Coop, som är en av de bättre karaktärerna i filmen, är här den sämsta och hans storyline är bara trist. Bäst är som vanligt kocken, men alla gör bra ifrån sig. Serien får 3/5 och jag ser med värme fram emot Ten years later.
Gus Fallon
Jag tyckte att filmen va skruvad, men serien går ett steg längre i barnsligheter och jag älska det! Härligt skruvade karaktärer. Ibland va det så dåligt, att det genast blev genialt. Gillar verkligen sådan här humor. Stark 4:a! (Serien ska egentligen ses innan filmen)

Veckans populära serier

Visa fler