Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 december 2019 | 15:00

De 5 bästa tv-serierna från HBO Nordic under 2019

Året alla trodde att "Game of Thrones" skulle vara det bästa från HBO visade sig bli mycket bättre än så - här hittar du deras fem bästa serier från 2019.
Året börjar lida mot sitt slut och efter att ha plöjt cirka 175 olika tv-serier i år, genom mitt arbete som tv-kritiker, har förvånansvärt många av mina favoriter kommit från just HBO Nordic. Jag har redan lyft fram mina fem favoriter från Amazon Prime samt vilka fem serier jag tyckt varit sämst (alla råkade visst komma från Netflix), men nu har det alltså blivit dags att rangordna de bästa serierna ur HBO Nordics 2019-utbud.
 
Topplistor av det här slaget är givetvis helt och hållet personliga och jag misstänker att lika många som kommer att hålla med mig om min favoritserie från HBO Nordic i år, kommer ha samma serie med bland sin sämsta. Jag vill därför mer än gärna veta vilka serier just DU har älskat mest i år hos HBO, för vi kan förhoppningsvis åtminstone enas om att det har varit ett bra år.
 
"Mr Inbetween", "Euphoria", "What We Do in the Shadows", "True Detective", "Killing Eve", "Big Little Lies", "His Dark Materials", "Warrior", "The Act", "The Deuce" och "Game of Thrones" (för hur välgjort allt utom manuset ändå var under den sista säsongen) fanns alla med i tankarna kring den femte platsen på listan, vilket tyder på att HBO Nordic har haft ett riktigt fint tv-år under 2019. Min topp fyra känns däremot helt solklar.
 

5. "Barry"

 
 
Med ett avsnitt som "ronny/lily" under sin andra säsong så kändes det bara helt fel att inte ha med "Barry" på topplistan, vilket blev varför valet slutligen föll på Bill Haders mörka dramakomedi om en deprimerad lönnmördare. 
 

4. "Years and Years"

 
 
"Years and Years" är troligtvis den serie som flest har missat under 2019, eftersom jag hört väldigt få prata om den. Men av de få som sett den verkar vi alla vara eniga om att seriens sätt att visa upp en skrämmande, men alldeles för trovärdig, version av vår närstående framtid - gör detta till en av årets bästa serier.
 

3. "Succession"

 
 
Den första säsongen av "Succession" blev en av förra årets bästa och mest oväntade serier. Den andra säsongen om mediemogul-familjen är minst lika bra. Mycket tack vare att Brian Cox fick väldigt mycket mer att göra under denna säsongen, men det som gör att serien sticker ut är att ALLA skådespelare har en så extremt hög lägsta nivå. Slutet på säsongen är dessutom ett av årets bästa.
 

2. "Chernobyl"

 
 
Den svensktäta miniserien om "Chernobyl" kommer nog finnas i topp på mångas årslistor, under en lång period låg serien till och med som nummer 1 på IMDb:s lista över de högst rankade tv-serierna genom tiderna. Med en fruktansvärd detaljrikedom lyckades "Chernobyl" måla upp en oerhört skrämmande bild av händelserna under en av världens värsta katastrofer någonsin.
 

1. "Watchmen"

 
 
Jag må vara delvis partisk här som en Damon Lindelof-fanboy efter hans senaste HBO-serie "The Leftovers", vilket är en av mina personliga favoritserier, men han har med årets säsong av "Watchmen" lyckats överträffa mina oerhört höga och orimliga förväntningar. "Watchmen" bjuder både på fanservice, för alla med någon form av anknytning till grundmaterialet, men samtidigt något helt nytt, galet och alldeles fantastiskt. 
 

Läs också: De 5 sämsta tv-serierna från 2019

 
Vilka tv-serier hos HBO Nordic har du gillat mest under 2019? Kommentera gärna nedan!
| 15 december 2019 15:00 |