LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

24 december 2018 | 18:00

De 30 bästa tv-serierna från 2018 rangordnade

Vilka är dina favoritserier från 2018?
Det har blivit dags att summera tv-året med listornas lista. Mina personliga favoriter, de serier som jag själv har tyckt om allra mest, från 2018.
 
Efter att ha plöjt drygt 1300 avsnitt, fördelat på 180 olika tv-serier (94 nya för i år, 86 återkommande), har det inte varit en helt lätt uppgift att få med alla serier som jag skulle vilja lyfta fram. Precis som ifjol vill jag även vara tydlig med att det här bara är vad jag själv tycker, jag vill gärna läsa era egna topplistor och se vad jag kan ha missat under året.
 
För trots att jag har testat på hela 180 serier (men inte sett klart alla...) under året, känns det som att det finns nästan lika många jag har missat. Jag väntar exempelvis fortfarande på att serier som "Yellowstone", "Picnic at Hanging Rock" och "Babylon Berlin" ska leta sig fram till svenska streamingtjänster.
 
För att kvalificera sig för en plats på listan här nedan, behöver varje serie ha uppfyllt två kriterier. 1. Säsongen måste ha haft sin premiär, i Sverige, någon gång under 2018. 2. Jag måste ha hunnit se hela säsongen.
 

Årets 30 bästa tv-serier:

 
"Howards End".
 
30. "Howards End" (C More/Starz)
29. "The Terror" (Amazon Prime/AMC)
28. "Seven Seconds" (Netflix)
27. "Dear White People" (säsong 2, Netflix)
26. "The End of the F***ing World" (Netflix)
 
"Sharp Objects".
 
25. "Sharp Objects" (HBO Nordic)
24. "Kidding" (HBO Nordic/Showtime)
23. "Impulse" (YouTube Premium)
22. "Mr Inbetween" (HBO Nordic/FX)
21. "The Handmaid's Tale" (HBO Nordic/Hulu)
 
"Cobra Kai".
 
20. "Cobra Kai" (YouTube Premium)
19. "Counterpart" (Viaplay/Starz)
18. "The Good Fight" (säsong 2, HBO Nordic/CBS All Access)
17. "The Marvelous Mrs. Maisel" (säsong 2, Amazon Prime)
16. "Ozark" (säsong 2, Netflix)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
"GLOW".
 
15. "GLOW" (säsong 2, Netflix)
14. "A Very English Scandal" (SVT Play/BBC)
13. "Maniac" (Netflix)
12. "Homecoming" (Amazon Prime)
11. "One Day at a Time" (säsong 2, Netflix)
 
Här nedan fortsätter listan med de, enligt mig, tio bästa tv-serierna. Till dessa har jag även skrivit en kortare motivering till min placering på listan. Dela gärna med er av era egna personliga topp 10:or för året bland kommentarerna!
 

10. "Killing Eve" (HBO Nordic/BBC)

 
 
Skapad och (till hälften) skriven av Phoebe Waller-Bridge, som även ligger bakom de fantastiska serierna "Fleabag" och "Crashing" (den brittiska), är "Killing Eve" en av totalt tre serier med en yrkesmördare i en av huvudrollerna.
 
I det här fallet rör det sig däremot om något lite ovanligare, nämligen en kvinnlig lönnmörderska - jagad av en smått imponerad MI5-agent. Det här är en serie som bryter alla normer och framför allt stoltserar med ett utomordentligt bra manus. Jag var inte helt såld på avslutningen av säsongen, vilket är den enda anledning att serien inte placerar sig närmare toppen.
 

9. "Barry" (HBO Nordic)

 
 
Skapad, skriven, regisserad och i huvudrollen skådespelad av Bill Hader. Om du framför allt har lärt känna Hader, och hans typ av komedi, genom Saturday Night Live så är det här något helt annat.
 
Det visar sig nämligen att han är en naturbegåvning när det kommer till att skapa tv-serier. Han spelar karaktären Barry, en deprimerad yrkesmördare - som via ett uppdrag råkar halka in på en amtörteater, där en grupp människor coachas till att bli skådespelare. För första gången känner han sig hemma. Det som händer sen är både roligt, hjärtskärande och otroligt imponerande.
 

8. "Patriot" (säsong 2, Amazon Prime)

 
 
Det känns nästan som att jag är den ende personen i Sverige som ens har sett "Patriot", både den första och andra säsongen. Sett som en helhet är de båda säsongerna en av mina absoluta favoriter - men ingen jag nämner den för har ens hört talas om den.
 
Det råkar vara den tredje serien (på rad) här på listan som till stor del handlar om en yrkesmördare, eller i detta fall en CIA-agent som ibland tvingas ta olika skurkars liv. Vår huvudperson råkar också vara en deprimerad trubadur, som gör självbiografiska sånger av sina superhemliga uppdrag.
 
Serien är skapad (både skriven och regisserad) av Steve Conrad, som även ligger bakom "The Secret Life of Walter Mitty" och "Wonder".
 

7. "Succession" (HBO Nordic)

 
 
Efter det första avsnittet var jag helt säker på att "Succession" bara var ännu en förutsägbar "bråk om arvet"-serie i mängden.
 
Jag tackade till och med nej till en intervju med seriens huvudperson. Varför lägga tid på något som ingen kommer att titta på? Fan. Några veckor senare fick jag krypa till korset och se ikapp vad som visade sig vara en av årets bästa serier.
 
Efter en något seg startsträcka, dolde sig oväntade vändningar, ett riktigt spännande manus och många gånger helt fantastiskt skådespel. 
 

6. "The Haunting of Hill House" (Netflix)

 
 
"The Haunting of Hill House" är en ovanligt ambitiös, modig och läskig tv-skräck-produktion. Jag kan ärligt erkänna att jag inte alls såg fram mot seriens premiär, utan redan hade dömt ut den på förhand.
 
I vanliga fall är nämligen kvaliteten på den här typen av serier sällan särskilt hög - utan förlitar sig oftast på "jump-scares" och tycker att det räcker för att få kalla sig en skräckserie. "The Haunting of Hill House" är så mycket mer. Psykologisk terror, som blandas friskt med både jump-scares och dramadelar som kan utmana även de mest seriösa dramaserierna på marknaden.
 

5. "The Little Drummer Girl" (C More/BBC)

 
 
Producenterna bakom hyllade "The Night Manager", har adapterat ännu en spionthriller baserad på en John le Carré-bok.
 
Denna gången med Alexander Skarsgård, Michael Shannon och Florence Pugh i huvudrollerna. Men framför allt med regissören, och det visuella geniet, Chan-wook Park bakom kameran av seriens samtliga avsnitt. Resultatet är en perfekta liten slow-burn-thrillern, om 70-tals-spioner mitt uppe i en invecklad plan att infiltrera en terroristcell.
 

4. "Patrick Melrose" (HBO Nordic/Showtime)

 
 
Jag har förstått att "Patrick Melrose" är en "antingen hatar du den, eller så älskar du den"-serie... där min placering på listan troligtvis avslöjar var jag står. Det här är en miniserie du framför allt kommer att älska om du ser klart den - och får med hela Patrick Melroses förflutna i berättelsen.
 
Benedict Cumberbatch gör en av sina absolut bästa roller någonsin, som den snabbsnackande elite-knarkaren med ett avgrundsmörkt bagage med sig från sin uppväxt.
 

3. "Escape at Dannemora" (HBO Nordic/Showtime)

 
 
Miniserien som berättar den sanna historien om hur två dömda mördare lyckas fly från fängelset, efter att båda ha inlett ett förhållande med en av fängelsets anställda, är årets bästa nya serie.
 
Listan kryllar visserligen med helt nya serier, men Benicio del Toro, Patricia Arquette och Paul Dano har genom sina utsökta skådespelarprestationer gjort det omöjligt att inte älska både serien och faktumet att vi lever i en tid när skapandet av serier med den här kvaliteten ens är möjlig.
 

2. "Better Call Saul" (säsong 4, Netflix/AMC)

 
 
"Breaking Bad" anses av många fortfarande vara en av världens bästa tv-serier genom tiderna. Spinoffen "Better Call Saul" har därför, minst sagt, haft en hel del att leva upp till.
 
De tre första säsongerna har varit grymma. Men årets säsong, den fjärde, är på precis lika hög nivå som originalet. Vilket är en helt otrolig bedrift. Många av "Better Call Sauls" tittare börjar nu till och med hävda att serien är bättre än "Breaking Bad".
 
Frågan är hur många till säsonger vi kan få? Nästa säsong blir den femte, vilket är lika många säsonger som Walter White och Jesse Pinkman fick på sig.
 

1. "Atlanta" (säsong 2, Fox Sverige/FX)

 
 
Årets bästa tv-serie, för min del, är utan tvekan Donald Glovers "Atlanta". Få serier har förmågan att verkligen skapa något nytt och originellt. Med två av mina absoluta favoritavsnitt för året, "Teddy Perkins" och "Woods", är topp-placeringen given.
 
Läs gärna vår intervju med Brian Tyree Henry, som spelar en av seriens huvudroller, i vilken vi diskuterar avsnittet "Woods" mer ingående.
 

20 tv-serier till, som nästan tog sig in på listan (i bokstavsordning):

 
"Advokaten", "Altered Carbon", "American Crime Story", "Big Mouth", "Billions", "Bonusfamiljen", "Castlevania", "Dirigenten", "Goliath", "High Maintenance", "Homeland", "Insecure", "Legion", "Lodge 49", "McMafia", "Room 104", "Sorry for Your Loss", "The Deuce", "Vår tid är nu", "Westworld".
 
Vilka tv-serier, som har släppts under 2018, är dina favoriter? Kommentera gärna nedan!
| 24 december 2018 18:00 |