Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 juni 2017 | 18:00

De 11 mest urspårade komedierna någonsin

Från 60-talets "Oh vilket party!" till fjolårets "Sausage Party" - här är 11 komedier som spårat ur rejält.
Under 2000-talet har komedier som ”This is the End”, ”Baksmällan”, ”Bridesmaids” och ”Borat” utmanat varandra i att bli så galna, smaklösa och urflippade som möjligt. Ribban för vad som är okej i en komedi sätts allt högre. Samtidigt finns komedier - kända klassiker såväl som bortglömda pärlor - som tagit humorn till en helt nivå i en och samma film. Som spårat ur på ett sätt man knappt trodde var möjligt. Här är elva komedier som spårat å det grövsta.
 
 

Brüno (2009)

 
Sacha Baron Cohens genombrott ”Borat” gjorde visserligen många amerikanare förbannade men uppföljaren om den österrikiske, homosexuelle titelreportern var något helt annat. Vår hjälte åstadkommer allt från att tvinga Paula Abdul äta sushi från nakna poolarbetare till att infiltrera en riktig swingers-klubb innan han hånglar upp sin älskare mitt i en testosteronstinn wrestling-arena. Och låt oss inte glömma den inledande sexscenen…
 
 

Deltagänget (1978)

 
Kungen av alla pubertala tonårskomedier! En sann klassiker om inte för John Belushis ikoniska insats som den oberäknelige studentföreningsgalningen Bluto som inte drar sig för att starta matkrig i skolcafeterian eller piratklädd köra en ”deathmobile” i stadens årliga parad. Någonstan emellan finns en toga-fest som urartar och en död häst.
 
 

Den där Mary (1999)

 
Efter floppen ”King Pin” bestämde sig bröderna Farrelly att göra den svartaste, romantiska komedi de kunde och levererade med råge. Förutom Cameron Diaz ökända, proteinrika hårgelé så dyker allt från seriemördare till spontana musikalsångare upp. När Matt Dillon inte trakasserar handikappade så återupplivar han en död hund med elchocker. Så romantiskt!
 
 

Häxor, läxor & dödliga lektioner (1988)

 
En supersvart kultkomedi från det glada 80-talet där tonåriga Veronicas (Winona Ryder) planer att hämnas på den elaka tjejtrion som plågat henne uppgraderas via mord till en skolbombning av psykopaten J.D. (Christian Slater). Ett offer has ihjäl med rengöringsmedel, medan två andra skjuts och målas upp som smyghomosexuella med planterad bögpropaganda. Fejkade självmord har aldrig varit så roligt!
 
 

Oh vilket party (1968)

 
Vi överser för en minut det faktum att Peter Sellers spelar indier (!) och hyllar denna komediklassiker där hans hopplöst obegåvade och likväl klumpiga skådis-wannabe hamnar på en påkostad Hollywood-fest. Allt går fel när Sellers fumlar omkring och speciellt när han hittar en elektronisk panel som sätter igång allt möjligt elände. Huset fylls av såpa, gäster ramlar i poolen, och polisen och brandbilen dyker upp. Ridå.
 
 

Orgazmo (1997)

 
I ”South Park”-duon Matt Stone och Trey Parkers andra långfilm så spelar den senare en mormon som av händelse (han bekämpar säkerhetsvakter med kampsport!) blir porrfilmsstjärna. Titelkaraktären har en sidekick, Choda Boy, med en jättefallos på huvudet samt vapnet som Orgazmorator som bekämpar skurkar med… ja, du gissade rätt - orgasmer. Ron Jeremy spelar onda hantlangaren Jizzmaster Zero.
 
 

Polyester (1981)

 
Få kan skildra den amerikanska förorten som den unge John Waters. Överviktiga, olyckliga hemmafrun Francine ser sin tillvaro rasa: otrogna maken äger en porrbiograf (varpå demonstranter terroriserar deras hus), dottern är stadens slampa, sonen sniffar lim och stampar på kvinnors fötter och en kokainberoende mamma stjäl hennes pengar. I huvudrollen dragqueen-stjärnan Divine (vem annars?).
 
 

Sausage Party (2016)

 
I en slags matbutiksparodi på ”Toy Story” går vi från glada musikalnummer till de brutalaste mord- och tortyrscenerna som tagna ur en ocensurerat splatterfilm. Visst, det är animerat men inte mindre hysteriskt för det. Någonstans dyker Meat Loaf upp och det hela avslutas med en vild grupporgie som skulle genera den mest opryde tittaren. Du äter aldrig en taco på samma sätt igen.
 
 

Smala Sussie (2003)

 
Svensk komedi är vanligtvis snäll, familjevänlig buskis. Ulf Malmros värmländska gangsterrulle sticker ut hakan rejält och överger alla konventioner. Sex - Banarne (utan Trazan) sätter på Tuva Novotny mot en bil medan Björn Starrins Pölsa befaller älskarinnan att ”väsa att hon är 16”. Gangsterdrottningen Gerd skjuter ihjäl de flesta medan stackars Micke överväger självmord via spikpistol. Och drogerna flödar självfallet.

 

Supersugen (2007)

 
Från Judd Apatows stall har det kommit mer än en handfull galna komedier som inte varit rädda att ta ut svängarna. Men i tonårskomedin med en grabbtrio som vill förlora oskulden lät man den gränslösa humorn falla på minderåriga, ett galet men hejdlöst kul val. Man vet var nivån ligger när de enda vuxna i filmen är två poliser som tar med Christopher Mintz-Plasse på en kväll av barrundor och skjutövningar.

 

Tucker and Dale vs Evil (2010)

 
En av de senaste årens våldsammaste - och roligaste - skräckkomedier. Alla vet vi att stirriga rednecks som bor ute i skogen inte är att leka med och troligen vill ha ihjäl dig med valfritt sällskap. Fast i denna film är titelbröderna snälla som hundvalpar medan de festande ungdomarna på diverse klantiga sätt lyckas ha ihjäl sig själva. Det är omöjligt att inte älska Tucker och Dale!
 
Vilka urspårade komedier vill ni lägga till på listan? Tipsa i kommentarsfältet!
| 16 juni 2017 18:00 |