Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 oktober 2014 | 18:00

De 10 töntigaste skräckfilmsmonstren någonsin

Skräckfilmskapare måste ständigt överträffa varandra när det gäller att finna nya representanter för terror. Men ibland blir det mer absurt än skrämmande…

Ända sedan Roger Cormans B-filmer på 1950-talet har allt möjligt fått eget liv och/eller växt till gigantiska proportioner för att skrämma slag på omgivningen. Genom åren har vi köpt både jättespindlar och mördardockor fler gånger än vi kan räkna. Men sedan finns det mindre lyckade men desto mer roande exempel. Här är skräckfilmsfigurer som knappast lär få dig att ligga sömnlös om natten.

Rumpelstiltskin


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Vi minns alla barnsagan om titelkaraktären som kan göra guld av halmstrån och hotar att stjäla en bebis om mamman inte kan gissa hans namn. Få hade kanske gissat att regissören bakom en annan sagobaserad skräckrulle – ”Leprechaun” – skulle göra en splatterversion.

ChilleramaEn skräckantologi av det mer bisarra slaget där drive-in-bio visar en rad B-filmer. I tur och ordning: en mans genmanipulerade spermie förvandlas till ett monster, en tonårig smygbögs ragg visar sig vara en varulv med S/M-fetisch, och Hitler skapar ett eget Frankensteins monster. Det hela avrundas med att alla biobesökarna förvandlas till kåta zombies. Ridå.

Attack of the Crab Monster

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


En av Roger Cormans mer sevärda lågbudgetfilmer, vilket kanske inte säger alltför mycket. Forskare på en ö attackeras av – ja, gissa. Fast dessa välmuterade varelser (spelade av effekter på snören eller förklädda statister i gympaskor!) har även förmågan att absorbera sina offers intelligens. Superintelligenta jättekrabbor, inte helt väntat.

Maskarna
Som om det inte vore illa nog med regn och rusk – när blixten slår ner i marken så förvandlar den tydligen några läbbiga jordmaskar till rovdjur med smak för människokött. Den ultimata hämnden för alla stackare som fått offra livet för fiskagn måhända?

Nattens skräckMinns ni den förvånansvärt effektiva mördarkaninen i ”Monty Pythons galna värld”? Den har inget att komma med i jämförelse med de här rackarna. Gnagarna har i vanlig ordning muterats och löper nu amok – i fasansfull slow-motion.

Razorback


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

De har det inte lätt i Australien. Förutom livshotare som hajar, krokodiler och giftiga spindlar så måste tydligen bonnläppar tampas med blodtörstiga vildsvin som härjar ute i nattens mörker. Svinigt beteende, minst sagt.

Hissen


”For God’s sake, take the stairs!” Ja, budskapet är rätt klart med denna holländska 80-talsrulle och alla med klaustrofobi eller hisskräck får vatten på sin kvarn. ”Hissen som Gud glömde” hade varit en lämplig svensk titel.

Mördande dessertLarry Cohen förvandlade en bebis till blodtörstigt monster i ”Det lever”-filmerna. Som om det inte vore illa nog så låter han inte ens våra älskade efterrätter vara ifred! Den här yoghurt-liknanden geggan lämnas dock bäst oäten om du inte hyser en större önskan att förvandlas till en hjärndöd zombie.

Evil ToonsFyra lättklädda tonårstjejer ska renovera ett gammalt hus (som de brukar) och en uråldrig förbannelse väcker några pilska, tecknade monster till liv. Var är Roger Rabbit när man verkligen behöver honom?

The Incredible 2-Headed Transplant

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600


Över 40 år innan Bruce Dern Oscarsnominerades för indiefavoriten “Nebraska” så spelade han en vetenskapsman som transplanterar en psykopats huvud på en utvecklingsstörd trädgårdsskötares kropp. Två huvuden till priset av en väldigt, väldigt dålig film.

Läs också:

10 okända skräckfilmer du inte får missa

Filmhistoriens 10 läskigaste scener

De 10 bästa skräckfilmsmorden

| 23 oktober 2014 18:00 |