Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 mars 2020 | 15:00

De 10 bästa tv-serierna som du kan se gratis på SVT Play

Det dyker upp allt fler streamingtjänster och det blir allt svårare att veta vilken av dem som ger bäst valuta för pengarna... här har vi en som är gratis!
Schhh, jag vet att vi betalar skatt för SVT men "förhållandevis gratis" då? I alla fall, SVT Play har nästan alltid ett imponerande utbud att bjuda oss svenskar ("gratis") på. Det som ibland kan vara lite förvirrande med SVT Play är att om du exempelvis inte var beredd när "I maffians mitt", "Mr. Robot" och "Homeland" började släppa avsnitt, så kan du nu dessvärre inte se de första avsnitten för säsongen längre... även fast det givetvis är tre serier som mycket väl hade kunnat platsa på min lista över de 10 bästa serierna i SVT Plays utbud.
 
Jag har därför tagit fram en lista över de bästa tv-serierna på SVT Play, där man som tittare kan börja titta från seriens allra första avsnitt - och i alla fall förutom ett samtliga avsnitt som har släppts därefter. 
 

"22 juli" (2020)

 
Large d7c51057463e9304ad351264e90b3e6d 22 20juli
 
Det har redan gjorts flera långfilmer, dokumentärer och reportage av olika slag kring händelserna under terrorattentatet den 22 juli i Norge. Den här prisvinnande tv-serien följer ett antal fiktiva karaktärer, som genom deras olika yrkesroller (journalist, läkare, polis, präst m.m.) ger oss en inblick i hur hela det norska samhället påverkades under den tragiska dagen.  
 

"Bonusfamiljen" (2017-)

 
 
Komediserien "Bonusfamiljen" har satt ord och känslor på vad som är en vardag för många svenska familjer. Utanför Sverige går serien dessutom att se globalt via Netflix, som plockade in "Bonusfamiljen" först av alla svenska serier i sitt internationella utbud.
 

"Dips" (2018-)

 
 
Med sina blott 6 avsnitt på cirka 20 minuter vardera är komediserien "Dips" en sån där typisk "hmm, jag tror jag ger den en chans" som plötsligt blir en "ojdå, jag såg visst hela serien i en sittning". Vi får hänga med ett gäng stolpskott som försöker göra (underhållande) karriär på självaste Utrikesdepartementet.
 

"En engelsk skandal" (2018)

 
 
Hugh Grant gör rollen som den brittiske partiledaren Jeremy Thorpe, som inleder en romans med stallarbetaren Norman Scott (spelad av Ben Whishaw) under 60-talet i Storbritannien, i miniserien "En engelsk skandal". Problemet var bara att under den här tiden var homosexualitet fortfarande olagligt i landet, vilket gjorde att Thorpe tvingades "sopa undan" alla spår av sin affär. 
 

"Exit" (2019-)

 
 
"The Wolf of Wall Street"... fast i Norge. Behöver jag säga mer än så? Okej, varken Leionardo DiCaprio, Margot Robbie eller Jonah Hill (men vi får åtminstone svenske Simon J. Berger!) dyker upp i den norska serien men det går onekligen att dra en hel del andra liknelser. Här har vi en serie där du redan under seriens första 5 minuter kommer att veta om du klarar av att se mer eller inte.
 

"Falsk identitet" (2015-)

 
 
Franska underrättelsetjänst-serier växer inte direkt på träd... men här har vi en som är värd din tid. Välgjord och genomtänkt tv när den är som bäst! Passar dig som är beredd att investera både tid och energi, men med en garanterad njutning av kvalitet som följd. En femte säsong har haft premiär i Frankrike, medan vi svenskar får nöja oss med de fyra första säsongerna i nuläget.
 

"Filip & Mona" (2019-)

 
 
Den utbrända gynekologen Mona får arbetsträning i en matbutik och får handledning av den 20 år yngre Filip... till en början kan olikheterna inte vara större. Men här har vi en sån där komediserie som inledningsvis kan förväxlas som vilken annan komediserie som helst, fast där du efter ett tag inser att du faktiskt börjar lära dig ett och annat.
 

"Kalifat" (2020-)

 
 
En av det här årets bästa svenska nya tv-serier hittills är "Kalifat", som låter oss följa en Säpoagents försök att hindra ett terrorattentat i Sverige... samtidigt som en svensk kvinna, gift med en av männen som planerar attentatet, gör allt hon kan för att fly hem till Sverige med sitt barn. 
 
 

"Rederiet" (1992-2002)

 
 
Vad vore väl en SVT-lista utan att vi nämnde de 20 säsongerna av "Rederiet" som finns att avverka i dessa corona-tider. I tv-väg är det nog det närmsta "kult-tv" som vi kan komma... ta nu en paus och njut av det härliga introt till serien här ovan, innan du kastar dig över den sista serien på listan.
 

"Twin" (2019)

 
 
Namen, snubben från "Game of Thrones" och "Beck"-filmerna - sida vid sida! Kristofer Hivju spelar huvudrolls-tvillingar och när den ene råkar bli dödad av sin fru, så lyckas hon övertyga hans identiske tvilling att ta hans plats.
 

Läs också: De 6 mest lovande nya tv-serierna med premiär i april

 
Vilka tv-serier gillar du mest på SVT Play just nu? Kommentera gärna nedan!
| 28 mars 2020 15:00 |