Filip och Mona 2019-

Drama Komedi
Sverige
Svenska
Filip och Mona poster

Synopsis

När den utbrända gynekologen Mona börjar arbetsträna i en matbutik och handleds av den 20 år yngre Filip, upptäcker de båda snart att de är lika vilsna, trots allt de är på helt olika plats i livet. Filip och Mona är en historia om oväntad vänskap, men är det en vänskap som kommer hålla?
Ditt betyg
3.7 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Filip & Mona
Seriepremiär
2 november 2019
Digitalpremiär
2 november 2019
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Svenska
Land
Sverige

Recensent

Poya Salari

9 november 2019 | 10:30

Finstämt och roligt om en oväntad vänskap

SVT:s nya dramakomedi bjuder genomstarka skådespelarinsatser och igenkänningsångest in till en upplevelse i kort format som ger mersmak. William Spetz och Anna Granath är Filip och Mona, en fin duo som ger oss både skratt och ett par tårar.
Den utbrända gynekologen Mona (Anna Granath), börjar arbetsträna på en matbutik. Filip (William Spetz) får i uppgift att lära upp henne. Mona, nyseparerad tvåbarnsmamma, spenderar halva sin tid med att sova i gästutrymmet i källaren. Filip, olyckligt kär och bekräftelsesökande, får veta att han kan bli vräkt av sina egna föräldrar. Två människor med speglade livskriser möts och deras relation får inte den bästa av starter. Däremot, när stormen blåser som mest, hittar de varandra och en osannolik vänskap blommar ut.

”Filip och Mona” finner sin ytterska styrka i karaktärerna och skådisarna som spelar dem. Manuset är baserat på en idé av både huvudrollsinnehavarna (Spetz har även skrivit manus tillsammans med regissören Jens Östberg). Det råder inga tvivel om att de båda spelar sina roller med naturlig finess. Kemin dem emellan är, i brist på bättre ordval, äkta.

Spetz och Granath spelar två helt olika människor, i två olika levnadssituationer, med två olika bakgrunder. Den gemensamma nämnaren i deras liv är att de ofta är utdömda och tillsagda av andra hur de ska leva. Deras ångestladdade gemenskap porträtteras vackert tack vare humorfylld och känslosam dialog, som levereras med fingertoppskänsla.

Med ett lager av fräsch indiekomedi får vi andrum i en ofta instängd ångestbubbla. Vissa delar av avsnitten är inte lätta att ta sig igenom, på grund av den höga igenkänningsfaktorn i en vilsen generation. Den tacksamma avsnittslängden på 20 minuter ger tittaren en välbalanserad dos av det hela.

Skådespelarkemin återfinns i de mindre rollerna, säkerligen tack vare en tydlig ton satt av regissör Jens Östberg. Matbutikschefen Hans, spelad av Sven Björklund, träffar rätt med en välbehövlig dos av ”feel good” när han dyker upp. Även Joel Lützow bjuder på välutvecklat finlir som Hugo, killen som Filip har en relation med, men som dock har en flickvän. Lützow spelar sin roll mänskligt och ärligt; där hans lågmälda, besvärade person gör att vi sympatiserar med honom och har en fot i varje läger i konflikten mellan honom och Filip.

”Filip och Mona” är ett utmärkt exempel på att svensk film och tv görs som bäst när det är ofiltrerat och emotionellt, och när det handlar om vanliga, riktiga människor i det vardagliga livet.
| 9 november 2019 10:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Filip och Mona
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu