Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 december 2018 | 15:00

De 10 bästa nya tv-serierna från 2018

Det har blivit dags att summera ett av de bästa tv-åren någonsin.
Det har blivit dags att börja summera tv-året 2018. Vilket har visat sig vara svårare än någonsin för mig. Jag har hunnit klämma in knappt 1300 enskilda avsnitt, fördelat på totalt 172 tv-serier. 91 av dessa har varit helt nya från i år. Ändå känns det som att jag har lyckats missa minst ett tiotal serier, som jag verkligen borde ha sett...
 
Den här listan kommer enbart att fokusera på de tv-serier som är helt nya för i år. Under julhelgen kommer jag att publicera en längre topplista, där även återkommande tv-serier som "Atlanta" och "Better Call Saul" får vara med. Jag har utöver det också haft som regel att serien måste ha haft premiär här i Sverige för att få kvalificera sig för en plats på topplistan. Vilket gör att internationellt hyllade serier som "Yellowstone" och "Picnic at Hanging Rock", som fortfarande inte har haft svensk premiär ännu, hamnar utanför listan tillsvidare.
 
Med tanke på det enorma utbudet, med massor av kvalitetsserier, vill jag påpeka att den här listan är högst personlig - om du inte håller med, eller tycker att jag helt har missat någon serie, tar jag tacksamt emot förslag på vidare tittning! Kanske hinner jag klämma några serier till innan min stora topplista vid jul? Här nedan hittar du i alla fall årets bästa nya tv-serier hittills!
 

10. "Cobra Kai" (YouTube Premium)

 
 
Kanske årets mest otippade serie på listan, men "Cobra Kai" har verkligen gjort allt för att förtjäna sin plats. YouTube Premium släppte även grymma "Impulse" och ambitiösa "Origin" under året, det råder däremot ingen tvekan om att "Cobra Kai" är årets största succé för den nya streamingtjänsten.
 
"Cobra Kai" summerar både tv och filmbranschen största trend perfekt. Genom att göra en direkt fortsättning på kultklassikern "Karate Kid", med samma skådespelare, fast 34 år senare - det kunde väl bara sluta i fullständig katastrof? Icke! Seriens skapare lyckades få till en säsong med "glimten i ögat", samtidigt som de verkligen lyckades få till en trolig fortsättning med avsevärt mer djup än originalet.
 

9. "Maniac" (Netflix)

 
 
Ibland kan det vara farligt att ha för höga förhoppningar. Med tanke på att Emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux och Cary Fukunaga varit klara för "Maniac" hur länge som helst (har det i alla fall känts som), är höga förhoppningar nämligen precis vad jag har haft. Lyckligtvis infriades dem alla. 
 
"Maniac" är den tveklöst mest invecklade och sjuka tv-serien på årets topplista. Fukunaga ("True Detective") visar med sin regi att han är en av tv-världens allra bästa regissörer - någon mer än jag som är sjukt sugen på att se hans kommande James Bond-film? Serien utspelar sig mestadels inne i de olika karaktärernas hjärnor, tänker inte förklara det närmre än så, vilket gjorde det möjligt för seriens skapare att få till något utöver det vanliga.
 

8. "Homecoming" (Amazon Prime)

 
 
Yepp. Vi lever i en alldeles särskild tv-värld numera. Regissörer, skådespelare och manusförfattare har insett att det är via tv-serier det går att skapa de mest spännande historierna just nu. Julia Roberts gör genom "Homecoming" sin första (av garanterat många) huvudroll i en tv-serie. Det visar sig snabbt att det är en av hennes starkaste prestationer på fler årtionden!
 
"Homecoming" är baserad på en podcast (med samma namn) och har adapterats av Sam Esmail, skaparen bakom "Mr. Robot". Serien handlar om Heidi Bergman och berättas via två olika tidslinjer. I den ena är hon en psykolog på ett behandlingshem för återvändande kringsveteraner, i den senare är hon en servitris som bor med sin mamma. Vad var det egentligen som hände på det där behandlingshemmet? 
 

7. "Killing Eve" (HBO Nordic)

 
 
En av mina personliga "favoritskapare" av tv-serier är Phoebe Waller-Bridge. Om ni inte redan har givit hennes tidigare serier en chans, "Fleabag" och "Crashing" (inte den amerikanska serien med samma namn), så är det dags att lägga till dem på din "att se"-lista. Hennes senaste projekt, "Killing Eve", har däremot redan tagit tv-världen med storm.
 
Den första halvan av säsongen är praktiskt taget felfri på varje nivå, även om avslutningen (för egen del) haltade en aning - troligtvis för att göra en andra säsong (som är beställd) möjlig. Skådespelarna Sandra Oh och Jodie Comer är magiskt bra rakt igenom. Katt och råtta-leken dem i mellan, där Comer är lönnmörderskan och Oh är MI5-agenten som är henne hack i häl, är ovanligt originell och härlig att följa.
 

6. "Barry" (HBO Nordic)

 
 
Skapad, skriven, regisserad och i huvudrollen skådespelad av Bill Hader. Men om du likt mig trodde att du visste vilken typ av skådespelare Hader var (baserat på hans SNL-karriär), visar det sig att det är värt att ge hans förträffliga tv-serie en chans ändå.
 
Vi får följa Barry Berkman, en proffesionell men deprimerad lönnmördare - som hittar en ny (godare) mening med livet. En slags baklängesvariant av "Breaking Bad". Jag gav nästan upp efter första avsnittet, men gav serien en chans till på grund av att avsnitten bara är 30 minuter. Tur vad väl det, eftersom det visade sig vara en av årets allra bästa tv-serier.
 

5. "Succession" (HBO Nordic)

 
 
Här har vi en av årets värsta beslut från min sida. Jag ser, som ni troligtvis har förstått, på en hel del tv-serier. Med tanke på den enorma mängden serier behöver jag ibland vara hård och hoppa av vissa serier om jag inte tror att de är värda min tid. Efter det första avsnittet var jag helt säker på att "Succession" bara var ännu en förutsägbar "bråk om arvet"-serier - och tackade till och med nej till en intervju med seriens huvudperson. Varför lägga tid på något som ingen kommer att titta på?
 
Med en placering på topp 5, av de totalt 90 nya tv-serierna från i år som jag har hunnit se, var det tyvärr ett misstag från min sida. Även fast det har visat sig att det var många, som likt jag själv, tidigt gav upp hoppet om "Succession". För det här är verkligen den där klassiska "lova att du ger den åtminstone 4-5 avsnitt innan du bestämmer dig för att se färdigt den"-serien.
 
När man har givit hela säsongen en chans, blir plötsligt den svagare inledningen ändå helt värd mödan. Få säsonger har lyckats överraska mig så mycket, med sin urstarka andra halva!
 

4. "The Haunting of Hill House" (Netflix)

 
 
Yes! Det är inte varje dag det dimper ned en ny skräckserie, som verkligen dryper av högsta kvalitet. Inte sedan den andra säsongen av "Penny Dreadful" har vi fått se något lika genomtänkt och utsökt genomfört inom skräckgenren på tv. Till skillnad från drama, thriller och komedi-serier, där jag uppriktigt tycker att serieformen är den överlägset bästa, brukar nämligen skräckfilmer fungera bättre än skräckserier.
 
"The Haunting of Hill House" är däremot en ovanligt ambitiös, modig och läskig produktion. Den utspelar sig under (typ) två olika tidslinjer, i den ena är huvudkaraktärerna barn (förutom pappan som bara är yngre...) och i den andra är de vuxna. Bara faktumet att barnskådespelarna och de vuxna skådespelarna matchar varandra perfekt, är ett tecken på hur välgjord serien är - ned i minsta detalj.
 
Ja, sen råkar den bitvis vara riktigt läskig också. Vad mer behöver du veta?
 

3. "The Little Drummer Girl" (C More/TV4)

 
 
Okej, liiiiite fusk här från min sida. Serien har tekniskt sett inte haft premiär här i Sverige ännu, men "The Little Drummer Girl" släpps lyckligtvis på C More om bara några ynka dagar och jag har fått förhandstitta på den. Så det är klart att den ska ta en plats på listan!
 
Från producenterna bakom "The Night Manager", har nästa spionthriller adapterats från ännu en John le Carré-bok. Denna gången med Alexander Skarsgård, Michael Shannon och Florence Pugh i huvudrollerna. I vanlig ordning börjar historien i ett lugnt tempo, för att växla upp allt mer ju längre in i spionvärlden vi rör oss under säsongens gång. Samtliga avsnitt har regisserats av det visuella geniet Chan-wook Park, som bland annat ligger bakom filmerna "Old Boy - Hämnden", "The Handmaiden" och "Thirst". 
 

2. "Patrick Melrose" (HBO Nordic)

 
 
Förra året fick vi "The Marvelous Mrs. Maisel", i vilken Rachel Brosnahan var så perfekt i rollen att allt annat bara föll på plats automatiskt. I år är det Benedict Cumberbatchs tur. Redan innan "Patrick Melrose" ens var tänkt att bli en serie ska han ha sagt att det var en av hans drömroller - och med både en Emmy och en Golden Globe-nominering för sin insats förstår vi nu varför.
 
"Patrick Melrose" tar oss med på en känslomässig åktur, genom Patricks trasiga (via tillbakablickar) uppväxt i lyx och vanvård - en uppväxt som fortsätter att plåga honom även i vuxen ålder. En tveklös fullpoängsserie, i vilken Cumberbatch bjuder på karriärens bästa skådespelarinsats hittills.
 

1. "Escape at Dannemora" (HBO Nordic)

 
 
Om det gick att diskvalificera en tv-serie för någon form av doping, så hade nog årets "Escape at Dannemora" varit i farozonen. Här har det nämligen plockats in så mycket talang att det nästan borde vara brottsligt. Seriens tre huvudroller spelas av inga mindre än Oscarsvinnarna Benicio del Toro och Patricia Arquette, samt Golden Globe-nominerade Paul Dano. Samtliga avsnitt har dessutom regisserats av Ben Stiller.
 
Men inte nog med det. Till skillnad från när serier som (fantastiska) "Fargo" använder sig av "baserat på verkliga händelser"-greppet, vilket i det fallet är en ren (men charmig) lögn. När det kommer till "Escape at Dannemora" är det faktiskt helt sant, två mördare lyckades verkligen att rymma från ett fängelse i USA genom att inleda sexuella förhållanden med en av de anställda vid fängelset.
 
Serien är baserad på den enorma utredningen som skedde efter rymningen, med mängder av officiella intervjuer med alla inblandade. Lyckligtvis för oss tittare har alla involverade i projektet visat sig vara helt perfekta i sina roller, vilket resulterat i årets allra bästa nya tv-serie.
 

Föll på mållinjen:

 
J.K. Simmons i "Counterpart", som är tillbaka med en andra säsong redan nu i december hos Viaplay.
 
Det var inte bara svårt att bestämma sig för den exakta ordningen på topplistan här ovan. Med tanke på det enorma utbudet, från fler streamingtjänster än någonsin förr, fanns det hela femton ytterligare serier som föll precis på mållinjen och hamnade utanför topp 10-listan. Här nedan hittar du dem alla, sorterade efter streamingtjänst.
 
"Lodge 49" (Amazon Prime), "The Terror" (Amazon Prime), "McMafia" (Amazon Prime), "Jägarna" (C More), "Dirigenten" (C More), "Howards End" (C More), "Sorry For Your Loss" (Facebook Watch), "Sharp Objects" (HBO Nordic), "Mr Inbetween" (HBO Nordic), "Kidding" (HBO Nordic), "The End of the F***ing World" (Netflix), "Seven Seconds" (Netflix), "Hilda" (Netflix), "Counterpart" (Viaplay) och "Impulse" (YouTube Premium).
 
Vilka nya tv-serier är dina favoriter från det fantastiska tv-året 2018? Kommentera gärna nedan!
| 9 december 2018 15:00 |