Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 mars 2014 | 14:01

Davids skräckfilm har skrämt miljontals

Tre otäcka minuter var allt som krävdes för att internet skulle explodera. David F. Sandberg berättar om hur "Lights Out" blev till.

Kan du lita på att inget är ute efter dig när du släcker lampan på natten? "Lights Out" är kortfilmen alla snackar om (iallafall de som vågat titta). På tre minuter lyckas den väcka några av våra största rädslor till liv - fruktan för det okända som döljer sig i mörkret...

För filmskaparen David F. Sandberg från Göteborg kom succén som en överraskning: på bara några dagar har hans video setts av över två miljoner, på Youtube och Vimeo. Här berättar han om hur filmen kom till, och ger sina tips till andra filmare som hoppas skapa nästa virala succé.

Idén har lurat i bakhuvudet ett tag tills den internationella filmtävlingen Who's There? fick honom att ta steget:

- Jag har velat göra mer skräck ett tag och när jag hörde talas om tävlingen kändes det som ett utmärkt tillfälle. Med en deadline att sträva mot så är det ju större chans att man faktiskt gör klart grejorna också.

- Själva filmidén kom till genom begränsningarna, det var tvunget att vara nåt som min fru Lotta och jag kunde göra utan några pengar. Och att se skuggor i lägenheten när det är släckt kändes som något folk kan känna igen sig i.

På bara några dagar blev filmen klar. Det var en smidig inspelning utan större hinder, berättar David.

- Eftersom det var en så pass kort film så hade vi inget manus, det räckte med att ha det i huvudet. Vi spelade in den på en kväll och sen var det väl en dag som jag satt och klippte och fixade effekter, och en dag som jag spelade in ljud och mixade. I just skräckfilmer tycker jag att ljudet ofta är viktigare än bilden så allt ljud i filmen är inspelat och pålagt i efterhand. Då får man full kontroll över vad som hörs och inte hörs.

- Det var nog inga utmaningar direkt. Det gick så smidigt och var så kul att jag kände "Det är ju såna här filmer jag vill göra!".

Sen tog det fart rejält. "Lights Out" gick vidare i tävlingen bland över 300 bidrag, och vann slutligen priset för Bästa regi. Den väckte snabbt filmbranschens intresse, och ska nu vidare ut i världen:

- Det var aldrig menat att den skulle vara mer än ett tävlingsbidrag men nu kommer den gå på filmfestivaler. På en festival i Frankrike kommer den visas innan filmen "The Babadook" vilket känns kul eftersom jag hört mycket bra om den.

- En hel del branschfolk från USA har hört av sig vilket känns helt sjukt. Allt från producenter som vill veta mer om mig till olika filmarbetare som vill jobba med mig. Fick ett fint mail från en makeupartist som jobbat med "Sagan om Ringen" och "Pirates of the Carribean"-filmerna som sa att han hoppas vi kan jobba ihop. Jo, det hoppas jag också...

Vilken är den bästa reaktionen som ni har fått?

- De bästa kommentarerna har varit de i stil med "Den här filmen skrämde mig mer på 3 minuter än vad de flesta långfilmer gjort". Sen har det varit superkul att se reaction videos poppa upp. Folk som blir filmade när de ser filmen för första gången. En av de roliga sakerna med att ha film på filmfestivaler är just att kunna sitta i publiken och se hur folk reagerar. Med reaction videos har jag kunnat göra samma sak hemma i soffan.

Vad har du för tips till andra som spelar in egna kortfilmer?

- Håll dem korta om de ska upp på internet. Det är nog det viktigaste. Jag märker själv hur otålig jag är när det gäller kortfilmer online. "11 minuter?! Det har jag inte tid med" Och så snurrar man runt bland kattbilder på Reddit i en timme istället.

Du har skapat vad många drömmer om: en viral succé. Med facit i hand, vilka är dina tips för att nå miljoner visningar?

- Ja, det är väl det alla vill veta. Jag tror att det handlar väldigt mycket om ren tur. Att rätt folk råkar börjar sprida den vid rätt tillfälle. Sen har det ju säkert hjälpt att den är kort och dialoglös. Hade den varit 15 minuter och med svenskt tal så hade den aldrig spridits på samma vis.

- Jag är superglad och tacksam för alla som spridit och gillat filmen. Tack internet!

Har du ännu inte sett "Lights Out"? Släck ner, skruva upp ljudet och klicka på Play nedan (eller här!)…


Foto: Lotta Losten

| 20 mars 2014 14:01 |