Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 november 2016 | 14:30

David Yates regisserar alla fem delar i ”Fantastiska vidunder”-serien

J.K. Rowling hoppas utforska den magiska världens historia mellan åren 1926 och 1945.
Ingen har satt sin prägel på Harry Potter-filmerna lika starkt som David Yates. Även om han kom ombords som den fjärde regissören, fick han möjligheten att forma de fyra sista filmerna helt enligt sin mörka vision. 

Samarbetet med Warner Bros och J.K. Rowling kan fortsätta i tio år till. Yates, som regisserar årets spin-off ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”, har gjort det officiellt att han blir kvar även i de fyra planerade uppföljarna. 

Efter ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” är tanken att en ny film ska släppas med två års mellanrum. Det ger David Yates jobb åtminstone fram till år 2024… och kanske inte så mycket tid över till andra projekt, som sommarens ”Legenden om Tarzan”.

Överväldigande? Inte alls:

- Jag tar det från film till film, säger han till Hollywood Reporter.

Regissören berättade också att Rowling snart är klar med manuset till uppföljaren. 

- Den känns så annorlunda från den första filmen. Mycket mer kuslig, som en dröm. Hon har gjort något riktigt intressant. Hon upprepar sig inte.


Under veckans pressturné har författaren J.K. Rowling sagt till Variety att de fem filmerna sträcker sig över en period på två årtionden. Den första utspelar sig i New York år 1926 men därefter flyttas handlingen bland annat till Frankrike.

- Till en början sa vi trilogi, för vi kände på oss att det skulle bli mer än en film. Men efter ett tags skrivande sa jag till David att "det känns som fem filmer". Det är ambitiöst med en berättelse som sträcker sig över 19 år. Men jag ser hela historien framför mig. 

År 1945, då ”Fantastiska vidunder”-serien ska ta slut, har en viktig betydelse för Harry Potter-fans. Det var nämligen då som Albus Dumbledore besegrade den onde trollkarlen Gellert Grindelwald.

| 12 november 2016 14:30 |