exklusivt

Skribent

Alexander Kardelo

9 oktober 2023 | 22:00

David Gordon Green tipsar: 3 filmer som gjorde mig vettskrämd

"Jag har fortfarande mardrömmar", säger bioaktuelle "Exorcist"-regissören om en obehaglig thriller från 1972.
Regissören David Gordon Green är skräckälskaren som själv har fått doppa tårna i två stora franchiser. Han återupplivade ikoniske mördaren Michael Myers med en framgångsrik ”Halloween”-trilogi, och är nu bioaktuell med övernaturliga rysaren ”The Exorcist: Believer”. Den är en fortsättning på 50 år gamla ”Exorcisten”, ofta kallad för tidernas mest skrämmande film.
 
Men vilka är de mest skrämmande filmerna enligt honom själv? När MovieZine frågar om lite filmtips inför halloween får vi tre finfina rekommendationer:
 
- När det kommer till skräckfilm har jag tre filmer som verkligen skrämde livet ur mig. Och två av dem är inte ens skräck, säger David Gordon Green.
 
 

1. Instängd (”The Descent”, 2005)

 
- Den första är ”Instängd”. Den är otrolig. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser filmen. Jag blir alltid rädd.
 
”Instängd” är Neil Marshalls skräckthriller från 2005, som följer en grupp äventyrssugna väninnor som blir instängda i en grotta - och de är inte ensamma. Filmen har tidigare röstats fram av MovieZines läsare till en av de läskigaste som gjorts. År 2009 kom en riktigt lyckad uppföljare med mer monster och blod.
 
 

2. Med kallt blod (”In Cold Blood”, 1967)

 
Författaren Truman Capote blev framför allt känd för två verk. Dels ”Frukost på Tiffanys” som blev en romantisk komedi med Audrey Hepburn. Dels true crime-romanen ”Med kallt blod” som skildrade morden på en lantbrukarfamilj i Kansas. Den fick en fyrfaldigt Oscarsnominerad filmadaption av regissören Richard Brooks.
 
- ”Med kallt blod” är känd som ett drama, men jag ser den alltid som en skräckfilm, berättar David Gordon Green för oss.
 
 

3. Den sista färden (”Deliverance”, 1972)

 
John Boorman står för regin när Jon Voight, Burt Reynolds och Ned Beatty ger sig ut på vildmarksäventyr. Kanotfärden blir till en obehaglig mardröm i denna 70-talsthriller som är svår att skaka av sig. Och vem har inte kunnat glömma banjo-melodin? Inte David Gordon Green, iallafall:
 
- Den mest skrämmande filmen för mig är ”Den sista färden”. Återigen, inte en film som folk klassar som skräck men där finns inte en enda bildruta som gör mig bekväm. Jag drömmer mardrömmar om den filmen.
 
| 9 oktober 2023 22:00 |