Film

Skribent

Viktor Eriksson

10 november 2023 | 19:30

David Fincher tycker streaming i hemmet är filmens framtid

Filmregissören tycker också att Netflix är bäst på kvalitetskontroll och att biografer luktar illa.
Filmregissören David Fincher, just nu aktuell med “The Killer”, sticker ut hakan rejält i en ny intervju med Le Monde, via The Playlist, där han säger att Netflix är bäst på kvalitetskontroll i Hollywood.
 
– Om vi är ärliga en stund, jag har arbetat för de flesta stora filmstudios. När du säger till dom att “Jag behöver göra de här specialeffekterna i 4K” är deras första svar, “Åh jösses, varför måste det vara så dyrt?” De ryggar tillbaka för minsta utgift, säger David Fincher till Le Monde och fortsätter.
 
– Netflix har aldrig tjafsat med den typen av val… De tog sig en an en industristandard som var logisk för filmskaparna. Netflix har överlägset bäst “kvalitetskontroll” i Hollywood.
 
Netflix producerade både David Finchers senaste film “The Killer” såväl som hans förra film “Mank” från 2020. Fincher har också varit producent och regisserat flera avsnitt för Netflix-serierna “House of Cards”, “Mindhunter” och “Love, Death & Robots”.
 
Enligt David Fincher är streaming i hemmet också filmens framtid.
 
– Vi kommer inte att rädda biografen som en kultur genom att begränsa hemmadistributionssystem… för att det ska hända måste biografen bli något där det allra senaste gäller. Inte det där fuktiga, illaluktande och flottiga stället som det alltför ofta är och där man drar in på alla kostnader.
 
David Fincher säger att det finns många biografer han älskar men att deras tekniska förhållanden är undermåliga.
 
– Vi måste komma förbi den här nostalgin och ställa rätt frågor: vem erbjuder bästa representation av film idag?
 
Tycker du att David Fincher har en poäng med det han säger?
| 10 november 2023 19:30 |