Film

Skribent

Josefine Krischausky

9 mars 2021 | 14:30

Därför tog Eddie Murphy en paus från skådespeleriet

Vissa av filmvärldens utmärkelser kan stärka självförtroendet rejält, andra gör helt tvärtom.
"En prins i New York 2"-aktuella Eddie Murphy har sedan 80-talet varit en aktiv aktör inom komedigenren, där han först blev känd genom sin medverkan i Saturday Night Live, och gjorde filmdebut med en av huvudrollerna i "48 timmar". Därefter har han, vid sidan av klassikern "En prins i New York", medverkat i allt från "Snuten i Hollywood" till "Shrek".
 
Hans insatser har genom åren belönats på flera sätt, främst med flera Golden Globe-nomineringar. År 2007 vann han för sin insats i musikalen "Dreamgirls", en roll som även gav honom en Oscarsnominering.
 
Men plötsligt tog det stopp. Mellan åren 2013 och 2018 medverkade Murphy endast i en långfilm, "Mr. Church", tills han slutligen återvände med Netflix-produktionen "Dolemite Is My Name". I en podcast för The Independent berättar han nu om vad det var som fick honom att kliva undan från rampljuset.
 

"De jävlarna gav mig en Razzie"

 
De flesta av oss har nog hört talas om den så kallade Razziegalan, där priser delas ut till vad som anses vara årets sämsta filminsatser. Här har Murphy fått ett flertal nomineringar och en vinst i kategorin för Värsta manliga skådespelare, och 2010 "belönades" han även med Årtiondets värsta skådespelare.
 
De positiva utmärkelserna kunde inte väga upp detta, och det blev istället droppen för Murphy.
 
- De jävlarna gav mig en Razzie för värsta skådespelaren någonsin, så jag tänkte att det kanske var dags att ta en paus, säger han i podcasten. 
 
 
Vidare berättar han om anledningen till varför han återvände.
 
- Jag ville inte att någon bullshit var det sista de skulle se mig göra. Planen var att göra "Dolemite", "Saturday Night Live", "En prins i New York 2" och sedan stand-up, och se hur jag kände efteråt. Då skulle de iallafall veta att jag fortfarande är rolig.
 
Och hittills har hans comeback ändå gått hyfsat. "Dolemite Is My Name" gav flera positiva nomineringar, men även, inte minst, en Razzie Redeemer Award för hur han tog sig ur sin svacka.
 
| 9 mars 2021 14:30 |