Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

1 oktober 2014 | 21:00

Därför ska du se nya TV-serien "Transparent"

"Transparent" hade premiär i slutet av förra veckan - och om du inte redan sett den på Viaplay får du här tre enkla anledningar till att göra det.
Några snabba ord om serien först bara: "Transparent" är en dramakomedi och består av tio halvtimmesavsnitt. Den är skapad av Jill Soloway, och handlar om en familj i Los Angeles vars tillvaro vänds upp och ned när pappan i familjen, Mort, spelad av Jeffrey Tambor, avslöjar att han är transsexuell och på väg att leva fullt ut som sitt rätta jag, Maura.

Nu till orsakerna till att du ska se den:

1. Kritikerna kan inte sluta lovorda den. 


Den har fått samtliga amerikanska TV-recensenter som är något att räkna med att gå bananer och ösa ur sig superlativ som det inte fanns någon morgondag. Den har fått 91/100 på Metacritic som samlar kritikernas röster på ett ställe. Det innebär att den ligger på Topp 40 över samtliga serier där.

"Ett rörande, intimt, humorspäckat familjedrama som utan tvekan är höstens bästa nya serie", skriver Zap2it:s Rick Porter och får medhåll från sina kollegor på Huffington Post, Entertainment Weekly, Hitfix och Vulture. För att nämna några. 

2. Jeffrey Tambor gör sitt livs roll.


70-årige Tambor, som många TV-fanatiker älskar för rollen som den opålitlige patriarken George Bluth i komediserien "Firma Ruffel & Båg" -  som TV4 döpte "Arrested Development" till - hyllas lika unisont av kritikerna som serien i sig.  

Han säger själv i intervjuer att han "såg det som en viktig roll, en sån roll som är anledningen till att man söker sig till skådespeleriet från början". 

Han hade hjälp av flera transpersoner inför och under inspelningarna för att kunna gestalta Mort/Maura på ett trovärdigt sätt. Tambor är numera mycket engagerad i transfrågan. 

- [Trans-]Revolutionen är här och den behöver fortgå. Om jag kan bidra till att öka medvetenheten och kunskapen och medverka till att få bort transfobi och fördomar så gör jag gärna det, säger han till Gay Star News.  

3. Gillade du "Six Feet Under" kommer du älska "Transparent".


Många kritiker ser likheter i tonen mellan "Transparent" och "Six Feet Under". Det är inte så märkligt då skaparen Jill Soloway jobbade som manusförfattare under fyra säsonger av HBO-dramat. Hon har också varit inblandad i serier som "Tell Me You Love Me" och "The United States of Tara",  så där har du några av referensramarna till "Transparent".   

 Soloways egen pappa kom för övrigt ut som transperson för några år sedan, vilket ligger till grund för hela idén till serien. 

Slutligen - här är en trailer till "Transparent", ifall du fortfarande är tveksam. 


Serien hade premiär hos Viaplay den 27 september där alla tio avsnitten finns tillgängliga.
| 1 oktober 2014 21:00 |