EFTERSNACK

Skribent

Saga Olsson

20 juni 2017 | 12:00

9 tecken på att det kommer en femte säsong av "Skam"

Får norska succén "Skam" en säsong 5, trots allt? En av alla ledtrådar kom bokstavligen från ovan i det senaste avsnittet.
Efter förra veckans chock-comeback är det nu dags att inse att serien vi lärt oss att älska det senaste året, inte kommer finnas mer efter att det sista avsnittet sänds på lördag. Men! Sörj inte än. Vi listar nio tecken som pekar på att "Skam" kommer få en femte säsong.

1. På tal om chock-comeback! Vad man än har för åsikt kring Williams återkomst, kan man inte förneka att det var ett smart drag. När något fans älskat och saknat, kommer tillbaka, är det inte svårt att lista ut att det kommer uppskattas. Och jag kan inte låta bli att tänka hur detta också appliceras på "Skam". Lika lite som vi ville se William åka till London i säsong 2, lika lite vill vi att "Skam" ska försvinna från våra datorskärmar. Och lika mycket vi ville se honom komma tillbaka, lika mycket vill vi se att "Skam" också gör det. Är det en uppvärmning inför den riktiga chock-comebacken?

2. Alla dessa små ledtrådar som strategiskt har gömt sig i avsnittens bakgrund. Vad betyder egentligen alla morötter? Vad var det egentligen som hände mellan guttarna och Even? Och ÄR det en förlovningsring vi plötsligt skymtar på Nooras ringfinger? Om nästa avsnitt är det sista, behöver det antingen vara extremt långt eller riktigt spretigt om alla frågor, ska få sina svar.
 
 
3. Julie Andem har i en intervju erkänt att det skapades och utvecklades nio karaktärer för "Skam". Där var och en skulle kunna ha huvudrollen i en egen säsong kretsande kring viktiga ämnen som berör unga. Jag kan inte förneka att vi sett merparten av dessa, men än finns det uppenbart fler karaktärs-skatter fyllda med berättelser än det finns planerade avsnitt.

4. Chris i tjejgänget har hittills inte varit mer än en comic relief, en överviktig tjej som flörtar med killar hon inte ”kan” få, medan hon slickar på klubbor och glass-skedar. Alltid skrattande, alltid skämtande och alltid förpassad till en stereotyp. Även hennes korta fling med Kasper under säsong 2 fick aldrig bli något mer än just ett skämt. Kommer man verkligen lämna henne som en stereotyp i en serie fylld av multidimensionella karaktärer?
 
 
5. Under första säsongen blir vi introducerade till Vilde, som inte bara blond och naiv, utan också som en människa som bär på mycket osäkerhet. Under andra säsongen fördjupas bilden än mer, när vi märker hur hon bär på en ätstörnings-problematik. Samtidigt som vi i tredje säsongen börjar ana, att allting inte står rätt till med hennes mamma. Här finns en av de nio berättelserna "Skam" verkligen borde ta tillvara på. Var är hennes röst, vart är trösten för unga tjejer som befinner sig i en av de svårare situationer man som tonåring kan befinna sig i?

6. Ett tecken som bokstavligen kom från ovan i det senaste avsnittet. När Sana bett en bön, går ut på balkongen och inser att grannen ovanför eventuellt spelar musik lite för högt. ”I Feel It Coming”, Subtilt? Ja. Genialt? Bara om det kommer en säsong till, eller två.
 
 
7. Någon måste dö. För att citera Even under säsong 3, ”För att det ska bli en episk kärlekshistoria måste någon dö”. "Skam" har gett oss väldigt många nästan-episka kärlekshistorier, men borde vi inte få en episk-episk också? Här kan man tolka in mycket, som att citatet kan förklaras med att "Skam" ju dör, efter sista avsnittet och att den episka kärlekshistorien är den mellan "Skam"-crewet och fansen, men, förklaringen känns som en nödlösning, när det egentligen är något som absolut hade kunnat vara en ny säsongs tema.

8. I denna veckans avslutande scen, fick vi se det både Sana och vi väntat på sedan säsongens första avsnitt. Äntligen fick vi vårt Yousana, i en långtråkig och menlös scen, där en solnedgång skapade lite kemi mellan dem. Samtidigt som sagan om Yousef och Sana hann sluta innan den ens börjat. Men antiklimaxet till trots, det är också i den scenen det blir tydligt, att man här skapat ett avslut för säsongen utan en tanke på att vi behöver ett avslut som är värdigt hela serien.
 
 
9. Det som allra mest övertygar mig om att "Skam" kommer ge oss mer, är just det där avslutet som hade varit värdig serien. Serien startade med russebuss-planering och student-pepp och efter alla möten, bråk och missförstånd, som nu förvandlat drömmen om en russebuss till en van med disco-lampor är det helt oförståeligt att vi inte kommer få se den i action. För hur oschysst är det inte, att låta oss följa deras liv genom gymnasietiden men INTE ta med oss på alla äventyr, som kommer med russtiden? För det om något, är det enda som hade gett serien det avslut både den och vi tittare förtjänar.

Vad tror ni? Är "Skam" slut när det sista avsnittet sänds på lördag, eller är ni lika övertygade som mig att det kommer mer?
| 20 juni 2017 12:00 |