Skribent

Alexander Dunerfors

6 juli 2014 | 18:00

Därför bör vi sluta lita på rykten kring "Batman v Superman"

Sant eller falskt? Enligt det senaste ryktet är det filmmakaren Kevin Smith som hittar på lögner kring Zack Snyders film för att lura fansen.
Som alltid med efterlängtade storfilmer föregås de av enorma mängder rykten och skvaller. Zack Snyders "Batman v Superman" är inget undantag. Det är däremot mindre vanligt att själva filmstudion bidrar till att sprida osanningar. Enligt MovieWeb har Warner Bros gett superhjältenörden och filmskaparen Kevin Smith i uppgift att lura internet:

- Förra året träffades Snyder och Kevin Smith. Det var Smiths idé att skriva ett helt manus baserat på Snyders utkast, med mängder av stora villospår som inte skulle dyka upp i filmen. Det kunde vara saker i handlingen och karaktärer. Planen var att "läcka" manuset online. 

MovieWeb fick ovanstående information i ett anonymt e-mail, som berättar att det falska manuset ska ha spritts till bland andra AintItCool och Latino Review - sajter som senare rapporterat diverse rykten som "exklusiva scoops". Bland annat den här om fyra nya skurkar i filmen.

Som en extra ironisk twist har MovieWeb inte lyckats identifiera den mystiske tipsaren, och vi lär väl inte heller få denna information någonsin bekräftad av varken Warner Bros eller Kevin Smith själv.

Att du inte bör lita på rykten om filmer som kommer på bio om flera år, det vet du förhoppningsvis redan. Även om filmsajter där ute älskar att gotta sig i skvaller om tänkbara skurkar, cameoroller och filmtwistar, och en del av det även når MovieZine, är vi alltid tydliga med vad som bara är lösa rykten, och vilka källorna är. 

Tumregeln är: när en sajt eller blogg får sina scoops av en namnlös "insider" ska det alltid tas med en nya salt. De kan ha blivit lurade, eller nappa på oseriös information i jakten på att fånga läsare.

Officiella pressmeddelanden eller videointervjuer med filmskapare (där du själv kan se och höra exakt vad som har sagts) är den enda källan till trovärdig information om kommande filmer. Även om mycket saker såklart kan ändras innan filmen får sin biopremiär.

Å andra sidan är väl väntan, spekulationerna, diskussionerna och ryktena halva nöjet med att se fram emot nya blockbusters. Är det inte vad vi har internet till?
| 6 juli 2014 18:00 |