SPONSRAT

Skribent

Jenny Ahonen

28 mars 2018 | 18:00

7 anledningar till att vi älskar Saga Norén i "Bron"

Hon är en av de mest speciella karaktärerna i en svensk tv-serie, någonsin. Nu släpps den fjärde och sista säsongen av "Bron" på dvd & bluray. Vi listar sju anledningar till varför vi kommer att sakna Saga Norén. (I samarbete med SF Studios.)
Från början var det tänkt att polisen Martin Rohde skulle vara huvudkaraktären i ”Bron”. Skaparen Hans Rosenfeldt skrev serien med Kim Bodnia i åtanke, efter att ha sett honom glänsa i danska roller. Men det dröjde inte länge innan Sofia Helin, och hennes Saga Norén, seglade upp som den stora stjärnan.
 
Efter två säsonger försvann Martin ur handlingen, medan vårt intresse för hans kollega Saga bara fortsatte att växa. I ytterligare två säsonger fick hon leda ”Bron”, innan serien nyligen sände sitt sista avsnitt – till fansens stora sorg.
 
Med anledning av fjärde "Bron"-säsongens release på dvd & bluray listar vi varför vi älskar Saga Norén.
 

1. Det direkta tilltalet

 
”Saga Norén, länskrim, Malmö.” Saga Norén är alltid lika rak och beskedlig. Hennes diagnos, någonstans inom autismspektrumet, tillåter inte annat. Ofta leder det till situationer som är obekväma för alla utom henne själv, och inte sällan väldigt underhållande för tittarna. Som när Saga är bjuden på middag och värdinnan undrar om hon vill ha receptet och Saga kort svarar: ”Nej, det var inte gott.” Eller när hon krasst konstaterar:
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. Den coola stilen

 
Skinnbyxorna, rocken och en Batmobile i form av en Porsche 911 från 1977. Allt i samma brun-beige-gröna färgskala. Saga Norén sänder ut retroosande actionhjältevibbar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Den sorgliga bakgrunden

 
Alla älskar en underdog. Och Saga Norén har sannerligen inte alltid haft det lätt här i livet. På grund av hennes mamma är svenska folket nu bekanta med termen ”Münchhausen by proxy”. Ju mer man får veta om Sagas barndom och bakgrund, desto mer känner man för henne.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. Hennes normbrytande sätt

 
Tack vare att Saga inte riktigt förstår sig på sociala regler har hon ett sätt som är härligt befriat från samhällets normer. Traditionella könsroller är ingenting som håller henne tillbaka: hon sitter bredbent, snusar och sniffar i armhålan för att kolla efter om hon luktar svett. Hon pratar öppet om sin mens, och sin sexualitet. Hon försöker inte dölja sina drifter, och har inga problem med att be om det hon vill ha. Och när kollegan Henrik Sabroe, som Saga har en fysiskt intim relation med, föreslår att de ska titta på en film ihop svarar hon utan dåligt samvete:
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. Bob Dylan gör det

 
”Bron” har haft internationella framgångar. Serien har sålts till fler än 160 länder och bland annat belönats med Prix Europa och varit nominerad till en Bafta. Bland de utländska kändisar som är fans hittar vi ingen mindre än Bob Dylan. Superstjärnan gillar serien så mycket att hans agentur mejlade och frågade om han fick ha med en låt i den. Så blev det såklart också: 1965 års ”Ballad of a Thin Man” ljuder ur en bilradio i tredje säsongens femte avsnitt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. Hennes driv och styrka

 
Även om Sagas diagnos ofta är ett hinder för henne, även i yrket (det här med att trösta brottsoffers anhöriga är inte hennes starka sida), har hon en personlighet som på många vis är perfekt för att vara kriminaldetektiv. Som polis ser hon mönster, arbetar i ett högt tempo och har ett driv som får henne att fortsätta – även när orken tycks vara slut. Saga är orädd, och vågar sätta hårt mot hårt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. Hon bryr sig

 
Trots att Saga har svårt att läsa av sociala signaler och tänka empatiskt har det genom serien blivit tydligt att hon verkligen bryr sig om människorna omkring sig. Hon vet bara inte alltid hur hon ska bete sig för att inte såra dem.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Bron" säsong 4 finns nu ute på dvd och bluray. Här kan du tävla och vinna ett eget ex!
| 28 mars 2018 18:00 |